Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan “10 Numara Yağ” Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişik ile piyasada ’10 Numara Yağ’ olarak bilenen kaçak akaryakıta büyük bir darbe indirildiğini bildirdi.

Bakanlık, yapılan değişiklikle gümrük antrepolarında depolanan solvent ve bazyağın ikinci kişilere satış sureti ile devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmeyeceğinin hüküm altına alındığını bildirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Akaryakıt Kaçakcılığı ile Mücadele Koordinasyon görevini yürüten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, kaçak akaryakıtla mücadelede ilgili önlemlerin hızlı bir şekilde almaya devam ettiği belirtildi.

“10 Numara Yağ” olarak bilinen kaçak akaryakıta, 12 Haziran 2012 tarihinde Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, büyük bir darbe indirildiği belirtilen açıklamada, “Piyasada “10 Numara Yağ” olarak bilinen kaçak akaryakıt, piyasada bilinen aksine kaçak yollardan yurda girmemekte; tamamen yasalara uygun olarak ithal edilen bu eşya, amacı dışında yakıt olarak kullanıldığı için kaçak sayılmaktadır” denildi.

Yapılan değişiklikle gümrük antrepolarında depolanan solvent ve bazyağın ikinci kişilere satış sureti ile devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmeyeceği hüküm altına alındığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “İthal edilen solvent ve bazyağların amacı dışında kullanılıp kullanılmadığının takibini güçleştirmeye karşı önemli bir tedbir alınmış oldu.

Düzenleme neticesinde, daha önce 4-5 büyük ithalatçı tarafından getirilen ve antrepolarda madeni yağ üreten firmalara satış suretiyle devri yapılan solvent ve bazyağların, artık üretimde kullanmak isteyen firmalarca ithal edilmesi gerekiyor. Düzenlemenin diğer bir sonucu da solvent ve bazyağların hangi firmalarca getirildiğinin takibinin daha sağlıklı olarak yapılabilmesine imkân vermesi.

Bir başka deyişle, solvent ve bazyağlar artık yalnızca ithalat yapan firma tarafından serbest dolaşıma sokulabilecek. Uygulamayla, solvent ve baz yağların ithalat amaçlarının dışında kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece her firma, antrepolardan devir suretiyle baz yağı ve solvent alıp ithal edemeyecek. Solvent ve baz yağı, madeni yağ üretiminde kullanmak isteyen firmaların bu ürünleri yurtdışından tedarik etmesi gerekecek. Yurtdışından mal tedarik edebilecek firmaların da, kayıtlı ve belli ölçekte olması gerektiğinden; bu ürünleri sanayide kullanmak amacıyla tedarik eden ancak; piyasada 10 numara yağ olarak kullanan firmalar engellenmiş olacak.

Sonuç olarak; yeni düzenleme ile “On Numara Yağ Piyasası”na büyük oranda bir çeki düzen verilmiş; bu işle iştigal eden firmalar da çok daha kolay kontrol altına alınmış olacaktır.”
Kaynak: İHA