Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot Açıklaması

Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot, Yalova'da kurmayı planladıkları kimyasal depolama tesisinde zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacaklarını belirterek, ''Böylelikle terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri minimize etmiş oluyoruz'' dedi.

Bigot, düzenlediği basın toplantısında, projede gelinen süreci ve gelişmeleri aktardı.

Güvenliğin her zaman olduğu gibi en öncelikli konuları olduğunu dile getiren Bigot, ''Dünya üzerindeki olumlu itibarımızdan gurur duyuyoruz. Her zaman için ulusal kurallara ve Vopak standartlarına göre hareket ediyoruz'' diye konuştu.

Risk değerlendirme sürecinde belli bir aşamaya ulaştıklarını ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirten Bigot, şunları kaydetti:

''İletişim kurmamakla hata yaptık ve bunu telafi etmek için her şeyi yapacağız. Gelinen risk değerlendirme sürecinde önemli, üzerinde durmak istediğimiz noktalar var. Biz, radyoaktif ve kimyasal atık depolamayacağız. Burada inşa etmeyi planladığımız terminal, insanlar için iyi değilse, Vopak için de iyi değildir.''

Yapılacak terminalin yerleşim yerine yakınlığı ve deprem açısından özelliğinin de dikkate alındığını aktaran Bigot, şunları söyledi:

''Bu çalışmanın sonucunda vardığımız sonuç şudur ki Vopak, akrilonitril gibi zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacak. Böylelikle terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri minimize etmiş oluyoruz. Daha netleştirmek gerekirse bazı ürünler zehirli olabilir. Bu ürünlere dokunduğunuz ya da kokladığınızda zarar görebilirsiniz. Bu birleşim ortaya çıktığında, zehirli bir madde aynı zamanda uçucu olduğunda o zaman insanlık için tehlikeli bir hale dönüşür. Ek güvenlik önlemleri de alıyoruz. Terminalin içinde tek yönlü ulaşım olacak. Sallanım sonucu dökülmeye karşı tankların içinde boş bir alan bırakacağız. Tankları her iki yönden erişilebilir ve depreme dayanacak şekilde inşa edeceğiz.''

Bigot, bir gazetecinin, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un ''Vopak'ın planlarının bakanlık tarafından iptal edildiği'' yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ''Şu an ulaşan herhangi bir resmi yazı yok. Dolayısıyla yorum yapamam bu konuda. Yalnızca basında yazılanları biliyoruz'' şeklinde konuştu.

Terminalde petrol ürünleri, bazı kimyasallar ve bitkisel ürünleri depolayacaklarını kaydeden Bigot, bir gazetecinin İngilizce olarak, ''Yalova'da Vopak istemiyoruz'' yazılı tişörtünü göstererek soru sormasını ise şöyle değerlendirdi:

''Herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz, bu kesin. Bütün protestoları ve insanların konuşmalarını biliyoruz. Daha önce de söylediğim gibi en büyük hatamız iletişim eksikliği oldu. Benim görevim ne tür bir şirket olduğumuzu ve ne yapmak istediğimizi burada anlatmak. Hala bu terminali burada yapabileceğimizin ümidini taşıyorum.''

Sağlık koruma bandıyla ilgili olarak ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile çalışmaya devam ettiklerini anlatan Bigot, inşaata başlama süresi olarak izin ve lisans sürecini beklediklerini söyledi.

Bigot, bir soru üzerine inşaat aşamasında bin, tesis çalışması aşamasında 80 ile 100, dolaylı olarak da 400 civarında kişiye iş imkanı sağlayacaklarını kaydetti.

Öte yandan, toplantı öncesi ve esnasında bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de gaz maskeleriyle fabrika önüne gelerek tepkilerini gösterdi.

''Yalova, kimyasal istemiyor'' pankartı açan grubun basın toplantısını izleme talebi güvenlik görevlilerince geri çevrildi .
Kaynak: AA