‘Samsun’un Deprem Riski ve Alınabilecek Önlemler’ Tartışılacak

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) 11-12 Mayıs 2012 tarihlerinde, “Samsun’un Deprem Riski ve Alınabilecek Önlemler” konulu sempozyum düzenlenecek.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 92’sinin deprem kuşağı üzerinde ve nüfusun yüzde 93’ünün doğrudan veya dolaylı olarak deprem riski altında bulunduğu, bu nedenle Türkiye’nin depreme bağlı olarak yaşamış olduğu büyük acıların ve kayıpların tekrarlandırılmaması, sürekli gündemde tutularak alınacak önlemlerin hızlandırılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “İkinci derece deprem bölgesi olan Samsun şehir merkezi, zemin hassaslığı bakımından muhtemel bir deprem durumunda büyük risk taşımaktadır. Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık, Ayvacık ilçeleri birinci derece; şehir merkezi, Tekkeköy, Çarşamba, Salıpazarı ilçeleri ikinci derece; Alaçam, Yakakent, 19 Mayıs, Bafra, Terme ilçeleri ise üçüncü derece; alan olarak ise il toplam alanının yaklaşık olarak yüzde 65’i birinci derece, yüzde 15’ i ikinci derece ve yüzde 20’si üçüncü derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Sekiz tane barajı ile ülkemizin en çok barajı olan vilayetidir. Bölgenin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan kaynaklanmaktadır. Fay, yerkabuğunu oluşturan levhalar arasında bir sınır olduğundan çok can ve mal kaybına yol açan depremler üretmektedir” denildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi deprem riskinin azaltılması amacıyla; Samsun’da binaların yapılaşma özellikleri, belediyelerin alması gereken önlemler ve doğal afet sigortası, deprem kayıt sistemi ve erken uyarı sisteminin önemi, muhtemel depremlerde afet ve acil durum yönetimi, akut kurtarma, sağlık hizmetlerinin potansiyeli ve koordinasyonu, yazılı ve görsel basının rolü, kentsel dönüşüm, alınması gereken önlemler ve önerilerin değerlendirilmesi, sahada (Vezirköprü ilçesi) deprem konusunda bilgi verilmesi ve üretim teknolojisi Türkiye’de OMÜ’de geliştirilen yeni ‘sismik yalıtım sistemi’nin tanıtılması amacıyla 11-12 Mayıs 2012 tarihlerinde ‘Samsun’un Deprem Riski ve Alınabilecek Önlemler’ konulu ulusal sempozyum düzenleyecek.

Düzenleme komitesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azer A. Kasımzade ile çeşitli bilim ve araştırma merkezleri, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının uzman ve başkanlarının bulunduğu sempozyuma, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muharrem Balta da katılacak .
Kaynak: İHA