KAÜ’de Kars’ta Belediyecilik Anlayışı, Sorunlar, Engeller ve Çözüm Önerileri” Konulu Panel Düzenlendi

Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Bilinçli Gençler Kulübü’nün düzenlediği “Kars’ta Belediyecilik Anlayışı, Sorunlar, Engeller ve Çözüm Önerileri” konulu panelin konuğu Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, oldu.

KAÜ’de Kars’ta Belediyecilik Anlayışı, Sorunlar, Engeller ve Çözüm Önerileri” Konulu Panel Düzenlendi
KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde, öğrenciler sordu, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, yanıtladı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşan Başkan Nevzat Bozkuş; “Tabi göreve geldiğimizde ekibimiz ile birlikte biz kamudan geldiğimiz için, sizler gibi üniversitede okuyup mezun olduğumuz için, şehrin önemli ve doğru sorunlarını tespit etmek zorundaydık. Yani bunlar makro projeler olması lazım. Çıtanın yükselmesi gerekir. Tabi her şeyin bir bedeli var. Bunları yaparken, biraz önce belirttiğim gibi ağırlıklı olarak toprak altı, yer altı sorunlarıyla ilgilendik” dedi.

TOPRAK ALTINA ESKİ PARA İLE 40 TRİLYON TL. GÖMDÜK

Öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları açık yüreklilikle yanıtlayan Başkan Bozkuş, sadece toprak altına eski parayla 40 Trilyon TL. gömdüklerini söyledi.

Bozkuş; “ Biz bu hizmetleri yapmasaydık. Sadece ishale hattı, arıtma tesisi ve 135 kilometrelik şebekeye 40 milyon TL. Yani eski parayla 40 trilyon TL. harcadık. Tabiri caizse toprak altına gömdük. Biz bunun yarısı ile Kars’taki bir çok caddenin, yolun asfaltınıda yaparız. Çok da iyi duruma getiridik. Ama yer altında aspes borulu şebeke var. Ve kanserojen madde içeriyor. Geçmişte teknoloji öyleymiş bunu üretmişler. Ve arkasından kanalizasyon şebekesinde problem vardı. Bizim paydaşlarımız Telekom, TEDAŞ, müracaat ediyor kazacağız diyorlar. Doğalgaz şebekesi şehire gelmiş bir çok caddeyi kazmak istiyor. Ve bizde hizmet madam ki, her şey insanlar için bundan dolayıda birinci öncelik ne ise doğru olarak onu seçtik. Kenar mahallelere gittiğimizde insanların yüzde 80’i 90’ı suyun 24 saat ne zaman akacağını ve sağlıklı su kullanabileceğini düşünüyor. Tabi bu bizim insana olan saygımız, insan sağlığına vermiş olduğumuz önemi bir kez daha açıkca gösteriyor. Bundan dolayıda zor olanı, her baba yiğidin yapamayacağı toprak altına girdik. İllerimize oradan başladık” diye konuştu.

Bu arada boş durmadıklarının vurgulayan Başkan Nevzat Bozkuş; “Asfalt plentini kurduk, parke taş tesislerini kurduk. Ve şehir denince şehir imar planı gündeme geliyor. Çünkü Kars özellikle 40 yıl Rusların egemenliğinde kaldığında taht düzü denilen bölge Holanda’dan şehir mühendisleri, şehircilik mühendisleri, getirilip şehrin planı çiziliyor. Bizde değerli arkadaşlar, Kars gerçekten Kafkaslarla Anadolu arasında geçmiş tarihten bu güne kadar köprü vazifesi görüyor. Jeopolitik olarak çok çok önemli bir noktadayız. Bunun içinde birçok uygarlıklarla medeniyetlerde burada yaşamış, bir çok uygarlığa medeniyete ev sahipliği yapmış ilimiz, kendisinde gerçekten açık hava kültür müzesi denecek derecede kültür varlığını barındırıyor. Bunlar elimizde ciddi bir sermaye, ciddi bir servet olarak gözüktüğü için Kentsel Tasarım Projesi’ni çizdirdik” şeklinde konuştu.

Daha sonra panal soru cevap olarak devam etti. Öğrenciler sorularına direk olarak Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’a iletti. Öğrencilerin sorduğu soruları yanıtlayan Bozkuş’un konuşmaları sık sık alkışlarla kesildi.

Başkan Bozkuş, öğrencilerin, yol, su, park, belediyeler birliği ve hatta özerklik ile ilgili sorduğu sorulara yanıt verdi. Panel sonrasında öğrencilerin sevgi gösterileriyle karşılaşan Bozkuş, öğrencilere belediye ile ilgili her türlü sorun ve sıkıntılarında kendise gelmelerini ve kendisine iletmelerini istedi.

Kafkas Üniversitesi Bilinçli Gençler Kulübü’nün düzenlediği panele Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, belediye birim amirleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: İHA