ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce Açıklamalarda Bulundu

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, yeni teşvik sisteminin cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacağını belirterek, ''Bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümün sağlanması noktalarında da önemli katkıları olacağı inancındayız'' dedi.

Erce, EGS Park'ta düzenlenen 5. Denizli Auto Show Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Ocak-Nisan 2012 döneminde Türk otomotiv pazarının yüzde 23,8 daralmayla 209 bin 845 adet olarak gerçekleştiğini söyledi.

Otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,98 azalarak 143 bin 181 adete gerilediğini, hafif ticari araç pazarının ÖTV artışının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,05 oranında düşerek 55 bin 521 adet seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Erce, ilk dört ay sonuçlarına göre sektörün üretiminin yüzde 9,5 azalarak 369 bin 500 adet olduğunu, ihracat değerinin de yüzde 3 azalarak 6 milyar 74 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sisteminin Türkiye ve otomotiv sektörü açısından önemli açılımlar sağlayacağını ifade eden Erce, şöyle konuştu:

''Teşvikleri çok olumlu karşılıyoruz. Yeni teşvik sisteminin, cari açığın azaltılması, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümün sağlanması noktalarında önemli katkıları olacağı inancındayız. Bununla beraber teşviklerden en üst seviyede verim alınabilmesi ve amacına hizmet edebilmesi için ülkemizin büyüme sürecini sürdürülebilir kılması gerekmektedir.

Açıklanan tasarruf teşvik paketi de sektörümüz için önem teşkil ediyor, ancak geliştirilmesi gerektiği görüşündeyiz. En son yasa tasarısında yer alan 22 yaş üstü araçların vergi asıllarının yüzde 75'inin affedilmesinin ve cezalarının alınmamasının, ömrünü tamamlamış araçlar sistemini çalıştırmaya kafi geleceğini düşünmüyoruz. 2011 sonu itibariyle 12 milyon adetlik araç parkımızın yüzde 50'si 12 yaş, yüzde 34'ü ise 16 yaş üstü araçlardan oluşuyor. Yaşlı araç parkının çevre etkisinin yanı sıra kamu sağlığına ve milli kaynak israfına menfi etkileri de söz konusu. Dolayısıyla parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık çok büyük bir ihtiyaç teşkil etmekte.''

Konuşmaların ardından fuar, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve protokol üyelerinin katılımıyla açıldı.

Çeşitli etkinliklerin yapılacağı fuar, 6 gün açık kalacak .
Kaynak: AA