Muhammed Nur, Konya Valisi Doğan'ı Ziyaret Etti

Afganistan'ın Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti.

Türkiye'yi ziyaret etmenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Muhammed Nur, Türkiye'yi ''kardeş ülke'' olarak gördüklerini belirtti.

Mevlana'nın Konya'ya Belh şehrinden geldiğini hatırlatan Muhammed Nur, ''Hz. Mevlana, Türkler ile bizim müşterek onur kaynağımızdır. Hz. Mevlana'nın Belh'ten gelip Konya'ya yerleşmesi iki vilayetin ortak bir özelliği olduğunu gösteriyor. Hz. Mevlana sadece bu iki şehre değil, doğudan batıya her yere nüfuz etmiş birisidir'' diye konuştu.

Afganistan'a katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Muhammed Nur, şunları kaydetti:

''Türkiye Afganistan ilişkileri yükselirse İslam dünyası da yükselir. Bu Afganistan'ın da yükselmesi demektir. Türkiye, Afganistan'ın yanında olmuştur. Afganistan'da bulunan Türk askerleri canlarını feda ediyor. Bu da tarihten gelen kardeşliğin simgesidir. 2014'ten sonra NATO ülkeleri, ülkemizden çıkınca en çok ihtiyaç duyacağımız ülke Türkiye olacaktır. Batılıları ülkemizde istemiyoruz. Türklerin ülkemizde kalmasını istiyoruz''

-''Siz bize Mevlana'nın kokusunu getirdiniz''

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Konya ile Belh'in yakınlığının Türkiye Afganistan yakınlığından daha ileri seviyede olduğunu vurgulayarak, Mevlana'nın her iki şehir için de önemli olduğuna dikkati çekti.

Afganistan Türkiye ilişkisini ''kardeş ilişkisi''ne benzeten Doğan, ''Dostun memleketinden gelenlerin kokusu ayrı hissettirir. Siz bize Mevlana'nın kokusunu getirdiniz. Konya bugün maddi ve manevi gücünü Mevlana'ya borçludur. Hz. Mevlana'nın babasının yetiştiği iklim Belh'tir. Mevlana da orada aldığı terbiyeyle bize ışık vermiştir'' ifadelerini kullandı.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Afganistan'da önemli çalışmalarının olduğunu kaydeden Doğan, ''Türkiye'nin, Afganistan'ın kalkınması için isteği var. Konya da Belh ile ilişkilerini artırmak istiyor. Afganistan'a daha etkili destekler vermeyi umut ediyoruz'' dedi.

Kaynak: AA