Neonazi Cinayetleri, İstihbaratla Polis Arasındaki İletişim Zafiyetini Gösterdi

Almanya’da sekizi Türk esnaf 10 kişiyi katlettiği kesinleşen ancak saldırı sayısı kesin olarak bilinmeyen Neonazi cinayetleri masaya yatırıldı.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve emniyet yetkililerinin katıldığı toplantıda konuşan Dortmund Emniyet Müdürü Norbert Wessler, cinayetlerin, iç istihbarat kuruluşu Anayasayı Koruma Dairesi ile polis arasındaki iletişim zafiyetinini ortaya koyduğunu, cinayetlerin bu yüzden önlenemediğini kaydetti.

Tartışmada söz alan yetkililer, Zwickauer’da ortaya çıkan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne bağlı teröristlerinin sekizi Türk kökenli 10 kişiyi hunharca katlettikleri halde, 10 yıl boyunca katillerin tespit edilememesine bir türlü akıl erdiremediklerini dile getirdi. Konuşmacılar, devletin başka terör gruplarıyla mücadele ederken ırkçı terör gözden kaçırıldığına işaret etti.

KRV Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaygın ise ırkçılığa karşı alınan tedbirleri ve uyum konusundaki yapılan çalışmalara anlattı. Kaykın, hükümet olarak „çok kültürlülüğe, birlikte yaşamaya“ önem verdiklerini ve bu konuda atılan en önemli adımlardan birinin "Katılım ve Uyum Yasası" olduğunu belirtti.

ATİB Genel Başkanı Yakup Tufan ise, yıllarca uygulanan yanlış politikanının ve özellikle de Müslümanlar ve Türklere karşı yapılan ayrımcı muamelenin ırkçılara cesaret verdiğine vurgu yaptı .