İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Birpınar'ın Açıklaması

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Emin Birpınar, ''Deprem kaçınılmaz, derdimiz insanları sağlam binalarda oturtmak'' dedi.

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Birpınar'ın Açıklaması
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İnşaat Sektör Kurulu tarafından düzenlenen ''Kentsel Dönüşüm'' konulu panelde konuşan Birpınar, İstanbul'un kentleşmesindeki tarihi süreci anlattı.

Birpınar, 1980'lerde İstanbul'a yeni bir göç dalgası geldiğini ve kaçak yapılaşmanın arttığını ifade ederek, ''İstanbul dünyanın en yeşil metropolü ama ormanlar hep kuzeyde, insanların yaşadığı yerler ise güneyde'' diye konuştu.

Marmara depremine atıfta bulunan Birpınar, ''Deprem kaçınılmaz, derdimiz insanları sağlam binalarda oturtmak'' dedi.

Birpınar, Van depreminin ardından kentsel dönüşümün yeniden gündeme geldiğini belirterek, İstanbul'daki binaların yüzde 27'sinin acilen yıkılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm hareketinde rant ve emsal artışından kaçınılacağını vurgulayan Birpınar, emsal artışlarının altyapı ve çevre sorunlarını çoğaltacağını kaydetti.

Mehmet Emin Birpınar, ''Kentsel dönüşüm Türkiye'nin büyümesi adına bir fırsat'' ifadesini kullandı.

-''Deprem tehdidi olan ülkeler ve kentlerde kentsel dönüşümün ertelenmesi mümkün değil''-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay da kentsel dönüşümün kentsel korumayı yok saymadığını, kentlerin zaman içinde dönüştüğünü ve bu dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin önemli olduğunu söyledi.

Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmamasının tartışıldığını dile getiren Atabay, ''Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmaması değil, nasıl yapılması gerektiği tartışılmalı'' dedi.

Atabay, yeniden canlandırma, iyileştirme ve onarma kavramlarının kentsel dönüşümle karıştırıldığını ifade ederek, kentlerde değişen ve yeni oluşan ihtiyaçların da kentsel dönüşümü gerekli kılabildiğini anlattı.

Kentsel dönüşümün kentin tedavi araçlarından biri olduğunu belirten Atabay, kentsel dönüşümün kolay olmadığını kaydetti.

Atabay, kentlere ve topluma en az zarar veren yöntemler belirlenerek kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de tüm kentleri 5-10 yılda dönüştürmenin mümkün olmadığını, bunun uzun yıllara yayılan bir süreç olduğunu ifade etti.

İdris Atabay, ''Türkiye'de ve İstanbul'da ne zaman olacağı belli olmayan deprem tehdidi ile karşı karşıyayız. Deprem tehdidi olan ülkeler ve kentlerde kentsel dönüşümün ertelenmesi mümkün değil'' diye konuştu.

İstanbul'da şiddeti 7'nin üzerinde olan bir deprem durumunda kent genelindeki yapı stokunun yüzde 3'nün çok ağır ve ağır hasar alacağının öngörüldüğünü dile getiren Atabay, deprem riski göz önününe alındığında kentsel dönüşümün önemli olduğunu vurguladı .
Kaynak: AA