TOBB Başkanı Kars’ta Bir Takım Ziyaretlerde Bulundu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kars’ta bir takım ziyaretlerde bulundu.

TOBB Başkanı Kars’ta Bir Takım Ziyaretlerde Bulundu
Hisarcıklıoğlu, sırasıyla Kars Vali Yardımcısı Ünal Coşkun ve Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy’u ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, burada işadamlarıyla biraraya geldi. Hisarcıklıoğlu’nun işadamlarıyla görüşmesi basına kapalı olarak yapıldı.

Yapılan toplantıların ardından basın açıklaması yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kars ve Ardahan’ın İstanbul’un kapısı olduğunu belirtti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu; “Kars demek, Ardahan demek bu kapı düştüğü zaman Ruslara o zaman Osmanlının Genelkurmay başkanının bir sözü vardır; ‘Kapı elimizden gitti o zaman.’ Kars, Ardahan onun için bizim için çok önemli. Sizler çok çile çektiniz. Türkiye’nin bugün korucu görevini siz yapıyorsunuz. Sınırdasınız. Serhat şehrimizdeyiz” dedi.

Özellikle son gelen teşvik yasasıyla beraber 6’ncı bölgeye bağlı Kars’ı önümüzdeki dönem inşallah el birliğiyle tekrar eskisi gibi şahlandırarak buranın bir yatırım merkezi haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu; “1937 yılında ilk ihracatçı birliği Kars’ta kurulmuş. Kars’ın o zamanki ekonomik noktasını düşünebiliyormusunuz. Her şeyi Ankara’dan beklemeyelim. Ankara’dan beklersek Karsla Ankara arası 1 saat 20 dakika uçakla. Onun için bazı meseleleri biz götüreceğiz Ankara’ya. Bunları çözün diyeceğiz. Elimizden geldiğince sizlere yardımcı olacağız. Hayvancılık için en önemli noktalardan bir tanesi hayvancılığın en önemli unsuru yemi. Bu çerçevede baktığım zaman bu coğrafya özellikle meracılık noktasında çok şükür Allah iyi su vermiş buraya. Toprak çok iyi. Burada meracılığı iyi yapıp özellikle hayvanın girdisinde maliyetleri düşürebilme noktasında bizim bu meracılığı özellikle sulu meracılığı yaparak ve silaj mısırcılığı üzerine eğilerek özellikle hayvanlarımızın bu çerçevede maliyetinin azaltılması çok önemli olacaktır. Bugün kaşar peyniri denince Türkiye’de akla Kars gelir. Ama bizim kaşar peynirini artık markalaştırmamız lazım. Patentini muhakkak Kars’ın alması lazım. Benim en büyük korkum kaşar peynirinin patentini biz almazsak bir vilayet alsa Kars peyniri patentiyle biz burada mal satamaz hale geliriz haberiniz olsun. Onun için özellikle bütün Türkiye’de meşhur olan Kaşar peynirini markalaştırmamız lazım’’ diye konuştu.

TÜRKGÖZÜ VE AKTAŞ SINIR KAPILARIYLA İLGİLİ BÜTÜN İŞLEMLER BİTTİ
Türkgözü ve Çıldır Aktaş kapısıyla ilgili her türlü işlemin bittiğinin altını çizen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda imzada. Sayın bakanımız eğer önümüzde ki hafta bunu imzalarlarsa en geç iki ay içerisinde ama bir ay içerisinde biz bu kapının inşaatına başlar 8 ayda bitiririz. Ve otomatikman ticaretin önünün açılmasıyla birlikte bundan Kars ve Ardahan faydalanacaktır. 2 ay önce Ekonomi Bakanımızla Gürcistan’da gerçekleştirdiğimiz 3 ülkenin ekonomi bakanları, odalar birliği başkanları, iş dünyaları bir araya geldik Gürcistan’da. Bir karar daha aldık bunun artık bölgesel ticaretin önünün açılması için bu toplantıların yapılmasına. İnşallah önümüzde ki ay büyük bir ihtimalle Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’la, Gürcistan ve Azerbaycan ekonomi bakanı ve iş dünyaları Kars’ta buluşarak ortak nasıl ticaret yaparız, ticaretin önündeki engeller neler bunları çözeceğimiz yer ora olacak. İnşallah Kars’ta yapacağımız bu zirve Kars’ın da ufkunu açacak. Aynı zamanda Türkiye’yi de Kars’ın üzerine dikkatini çekecek’’ şeklinde konuştu.

SADECE BİR KAPIYA İŞİ BAĞLAMAMAK GEREKİYOR
Bir gazetecinin “Başbakanımız açıkladı.

Kars teşvik paketinde 6. bölgede yer alıyor. Kars’ta tek kapı olan Doğukapı sınır kapısı kapalı. Ermenistan’a uçak seferleri yapılabiliyor ama bir tek kapı Kars’a kapalı. Doğu sınır kapısıyla ilgili herhangi bir gelişme var mı?” sorusunu ise Hisarcıklıoğlu, şöyle cevapladı: “Sadece bir kapıya işi bağlamamak gerekir. Kapı açılmazsa ne olur diye bakmamak lazım. Aşağıda yukarıda kapılar var. Kars onları da kullanır. Kars’ın bu teşvik paketini çok hızlı şekilde değerlendirip bütün Türkiye’ye anlatması lazım. Yatırımcı biliyordur diye bir şey yok. Tam tersine siz önce İstanbul’da ki, İzmir’de ki, Ankara’da ki Karslı hemşehrilerimize Kars’ta ki yatırım yapmanın avantajlarını anlatmak lazım. Ben büyük bir ihtimalle sermaye göçünün Kars’a doğru tekrar başlayacağına inanıyorum. Bir sürü dışarıda Karslı hemşehrileriniz var ki hepsi çok başarılı olmuş işadamları. Onları hep beraber buraya kazandırmamız lazım. Gittiler buradan tekrar buraya getireceğiz.”
Kaynak: İHA