Giresun’da “Cumhuriyet Döneminde Kur'an Çevirilerinin Siyasi ve İdeolojik Hikayesi” Konferansı

Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Topluluğu tarafından "Cumhuriyet Döneminde Kur’an Çevirilerinin Siyasi ve İdeolojik Hikayesi” konulu konferans düzenlendi.

Giresun’da “Cumhuriyet Döneminde Kur'an Çevirilerinin Siyasi ve İdeolojik Hikayesi” Konferansı
Giresun Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 1440 yıldır Kuran-ı Kerim’in okunduğunu hatırlatarak “Kuran-ı Kerim dünya üzerinde hala en popüler, en çok okunan ve en çok rağbet gören kitap olma özelliğini korumaktadır. Kuran çevirisi konusu Fıkıh kitaplarına baktığınızda tartışılmıştır. Klasik dönemlerde Kur'an başka dile çevirmek caiz midir, değil midir ? diyenler de var ama ağırlıklı olarak 'Madem ki Kur’an bütün insanlığa gönderildi o zaman çevrilmelidir ve bu mesaj bütün insanlığa ulaştırılmalıdır' görüşü kanaat görülmüş ve kitaplara geçmiştir. Kur'an-ı Kerim bazı tespitlere göre kısmen veya tamamen 139 dile tercüme edilmiştir. Tamamen tercüme edildiği dil sayısı ise 60 ve 70 arasındadır. Bildiğimiz kadarıyla Kur'an-ı Kerim’in çevrildiği ilk dil Farsça'dır. En eski çevrilen dillerden biride Türkçe'dir” dedi.

Öztürk, Cumhuriyet’in başladığı yıllara kadar Kur'an çevirilerinde gözle görülür tam bir meal bulunmadığını hatırlatarak “Ama Cumhuriyet kurulduktan 4-5 ay sonra elimize bir meal çıkıyor bu meal Süleyman Tevfik Özzorluoğlu'nun piyasaya sürdüğü meal. O yıllarda Kur'an-ı Kerim çevirisi için ‘Kur'an ve Türkçe Tercümesi’ kullanılıyor henüz o dönemde meal tabiri yokken, meal tabiri bugün kullanılan bir kelimedir. Her meal bir tefsirdir, hiçbir meal Allah'ın muradı bu ayeti kelimeden budur şeklinde anlaşılabilmeye müsait değildir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'deki binlerce ayet gramatik olarak farklı mana takdirlerine yani şöyle de, böyle de yorumlanabilire açık mahiyettedir. Dolayısıyla meal yazan kişi bu 2 manada bazen 3 veya 4 manadan birisini tercih etmekte 3'ünü elemektedir ama tercih ettiği mananın Allah'ın kastettiği mana olduğunu ispatlayacak elinde bir ölçü kritere sahip değildir” diye konuştu.

Konferansı Giresun İl Müftüsü Necati Akkuş, AK Parti İl Başkanı Sabri Öztürk, Giresun Üniversitesi öğretim üyeleri,öğrenciler ve vatandaşlar izledi .
Kaynak: İHA