Bosiad Başkanı Barutçuoğlu: Tek Çıkış Yolunun Alternatif Pazarlara Yönelmek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Mart ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu; Türkiye’nin dünya ekonomisinde her gün biraz daha fazla söz sahibi olduğunu ve Mart ayı ihracat rakamlarında bunun açıkça görüldüğünü söyledi.

Başkan Barutçuoğlu ihracatta yakalanan artışın Türkiye’nin yararına olduğunu belirterek, diğer ülkelere yapılan ihracatın artmasının son derece sevindirici olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Global ekonominin durağanlığından, Türkiye ihracatının yarısını oluşturan Avrupa’da ki talep daralmalarından, tek çıkış yolu alternatif pazarlara yönelmek. Mart ayı ihracat rakamlarına bakıldığında alternatif pazarlara açılmanın farklılığını görüyoruz. Özellikle büyük pazarlarda artış devam ediyor. Gündemde olan yatırım teşvik yasasının da bir an önce çıkması ve uygulamaya alınması, hedefe yürüyüşümüzde bizlere hız katacaktır."Mart ayında da 1 milyar 916 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün, ihracat lideri Bursa olduğunu belirten Barutçuoğlu, "Bursa otomotiv sektöründe bir numara kent konumunda. Yerli otomobil projeleriyle Türkiye’nin dünya arenasındaki yeri genişleyecek ve böylece Dünya'daki ilk 10 ekonomi arasındaki yerini alma hedefine bir adım daha yaklaştıracaktır" dedi.

Bursa’nın ihracatın da yüzde 3,5 azalma olmasını değerlendiren Barutçuoğlu, gerilemenin çeşitli nedenleri olabileceğini söyledi.

Bursa’nın, İstanbul’un ardından, ihracatın en çok gerçekleştirildiği ikinci şehir olduğunu da sözlerine ekleyen Barutçuoğlu, "Bu şehirde üretilen sanayi ürünleri, gelişmiş ülkeler ağırlıklı olmak üzere dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. İhracattaki azalmanın sebepleri araştırılmalı ve bu sebeplerin üzerine gidilmeli." ifadesini kullandı .