Yozgat'ta Çiftçi Bu Yıl Soğan Ekimini Azalttı

Geçen yıl ektiği soğanı satamayınca çürütüp zarar eden Yozgatlı çiftçiler bu yıl soğan ekimini azalttı.

Yozgat 'ın Yerköy ilçesinde buğday ve pancara alaternatif olarak ekilen soğan ve patates üreticileri, geçen yıl ürettikleri soğanın büyük bir bölümünü satamayınca depolarda çürüdü. Geçen yıl istediğini alamayan çiftçiler ise bu yıl soğan ekimini azalttı. Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Yerköy ilçesinin 30 bin dekar alanda soğan ekimi yapabileceğini ancak çiftçinin her yıl zarar ettiğinden dolayı sadece 2 bin 500- 3 bin dekar alanda soğan ekiminin yapıldığını söyledi.

Geçen yıl 6 bin dekar civarında soğan ekildiğini bu yıl ise bunun yarıya düştüğünü ifade eden Yılmaz, “Bol yağışlı bir kış mevsimi geçirdik ancak son günlerde havalar çok kurak geçtiği için pancar, soğan ve patates sulama işlemleri başladı.

Havalar bu şekilde kurak geçerse sulama sayısı artacak ve maliyetimiz daha da yükselecek. Çifçitimiz soğanın kilosunu 80 ile 120 kuruş arısında mal ediyor. Ancak satışı kilosu 2,5 kuruşa zor satıyor ve zarar ediyor. Tarımda mazot, gübre ve ilaç gibi sanayi ürünlerinin girdisi çok yüksek ve ürettiğimiz ürünün fiyatı ise çok düşük. Biz yüksek fiyatı düşünürken tüketiciyi de düşünmemiz lazım. Ama burada tüketici ve üreticiyi düşünmemiz için tarımdaki girdilerin düşük olması lazım. Bugün mazot, gübre, elektrik ve diğer maliyetler çok yüksek. Burada tarımda büyük önem arz eden sanayi ürünlerinin düşük olması gerekir. Bunun yanı sıra hem üretici, hem de tüketicinin kazanması için tarımdaki KDV ve ÖTV 'nin kalkmasını istiyoruz. O zaman soğanı biz 40 kuruşa da versek kazanırız. Bugün mazotun litresi 4 lirayı geçti, gübrenin tonu 800 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Ürün fiyatları düşük, çiftçi zarar ediyor. Eğer girdiler düşürülürse üretim artar, ithalat değil ihracat yaparız. İnşallah Tarım Bakanlığımız bu işin üzerinde daha sağlıklı durur ve çiftçimize yardımcı olur” dedi.

Yerköy 'ün Akpınar Köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan Bilal Akgül, bu yıl 100 dekar soğan ekimi yaptığını belirterek, “Ekim sonrası yağış olmadı ve kurak geçti. Bu yüzden soğanların bir kısmı çıktı, bir kısmı ise daha toprak altında kaldığı için sulamak zorundayız. Geçen yıl ektiğimiz soğanı satamadığımızdan dolayı ırmaklara ve çöplüğe dökmek zorunda kaldık. Bu yıl yine ektik. Çünkü yapacak bir işimiz yok mecburen ekiyoruz. İnşallah bu yıl iyi olur” dedi.

Hasan Kayadibi 'de 30 dekar soğan ektiğini ifade ederek, “Komşumuza yardıma geldim. Birbirimize destek olaraktan boruları döşüyoruz ve ürünlerimizi sulayacağız. Geçen yıl ektiğimiz soğan elimizde kaldı ve derelere dökmek zorunda kaldık. Bu yıl yine ektik, çünkü yapacak bir şey yok. Mecburen geçimimiz için ekiyoruz. Geçen yıl soğan ekimi daha fazlaydı. Bu yıl biraz düşürdük. Şimdide yağmur yağmadı bizde mecburen sulama işine başladık. Geçen yıl yağmur fazlaydı buna rağmen aylık 4 kez su verdiysek, bu yıl yağış olmazsa en az 8 defa su vermemiz gerekecek. Tabi buda maliyeti yükseltecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA