Muradiye Medresesi Vakıf Müzesi Oluyor

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün mülkiyetinde olan tarihi camiler, tekke ve dergahlardan çıkan eski el yazması hat, kuran-ı kerim, seccade, tombak gibi değerli eşyalar, yine mülkiyeti Vakıflar'a ait olan Muradiye Medresesinde sergilenecek.

Muradiye Medresesi Vakıf Müzesi Oluyor
Yaklaşık 3 yıl önce Vakıf eserlerinden toplanan kıymetli objeler Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nde elden giçirilerek restore edilmişti. Selattin camilerdeki eski hat yazıları, el yazma kuran-ı kerimler, tarihi değere haiz tombak şamdanlar, eski halı ve özel işlenmiş seccdaler, eski saatler toplanarak vakıflar da tutuluyordu. Bu eserlerin sergilenmesi konusunda Bursa Valisi Şahabettin Harput'un müze açma gayretleri neticeye ulaşıyor.

Daha önce Ortapazar caddesindeki Lala Şahin Paşa Medresesi'ni düşünen Vali Şahabettin Harput, belediyenin bu alanı eski fonksiyonu ile çocuk kütüphanesi olarak yenilemesi ve mahalle halkının da bu yöndeki talebi nden dolayı erteledi. Lala Şahin Paşa Medresesindeki fiziki mekan küçüklüğü de Vakıf Müzesi'nin açılmasına önemli bir engel teşkil etti. Valilik'te yapılan son toplantıda vakıf eserleri için halen İl Sağlık Müdürlüğü'nün yeterli bakımları yapmadan kullandığı Muradiye Medresesi kararlaştırıldı. Muradiye Aile Hekimleri ile Sönmez Onkoloji Hastanesine bağlı kanser tarama merkezi KETAM'ın doktorlarının faliyet gösterdiği dispanser fonksiyonundaki tarihi medrese, vakıf müzesi olacak.

İki tarafta 9 ar büyük odası ve ana dershanesi , iç avlusu ile ferah bir görünümdeki Muradiye Medresesi, bölgedeki 2 tane müze ve şehzade türbeleri sebebiyle yerli yabancı turistlerinde ziyaret güzergahında bulunuyor. Bölgede devlete ait Osmanlı Evi Müzesi ile Esat Uluumay'ın işlettiği Şair Ahmet Paşa Medresesindeki Osmanlı Kıyafetleri Müzesi bulunuyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de külliyedeki şehzade türbelerinde restorasyon çalışmasına Muradiye Medresesinin catısındaki kurşunları yeniden düzenleyerek başlaması bekleniyor. Medrese geçtiğimiz günlerde çatısındaki kurşanların sökülmesi sebebiyle Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından Sağlık Müdürlüğü'nün ikazı ile gündeme gelmişti.

Ana dershanesinde orjinal iznik dönemi çiniler bulunan medrese ferah avlusu, kapısının hem karşısındaki tarihi Bursa evleri dokusu ile Vakıf Müzesi konsepti için en uygun tarihi bina olarak görülüyor .
Kaynak: İHA