Eski Akpm Başkanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili Çavuşoğlu Açıklaması

Eski Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, '' Eğer siz o yangına sessiz kalırsanız, o yangın size de sıçrar. Türkiye'nin hassasiyeti de budur'' dedi.

Çavuşoğlu, Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından onuruna verilen yemekte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin Suriye'ye karşı tutumu nedeniyle Rusya'nın Türkiye'yi maceracı gördüğünü söylemesi üzerine Çavuşoğlu,Rusya'nın Suriye ile sınır komşusu olmadığını kaydederek, ''Suriye'de yanan bir ateş, belki Rusya'ya hiç bir zaman varmaz. Buradaki bir istikrarsızlığın her türlü anlamda insani bakımdan, siyasi bakımdan ve de ekonomik bakımdan hissediyor ve yaşıyoruz. O nedenle Suriye'ye istikrar gelmesi için ve de akan kanın durması için bizim yaklaşımız doğal'' dedi.

Arap baharı başladığı dönemde Türkiye'nin Suriye'yi reformlar konusunda uyardığını ve yardım yapmak için teklifte bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, aynı davranışı sadece Suriye'ye değil, Irak ve Libya'da da gösterdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, ancak gelinen noktanın istenilen bir nokta olmadığına işaret etti.

Türkiye'nin Suriye'ye bakış açısı ile Rusya'nın Suriye'ye bakış açısı arasında fark olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Rusya'nın yaşanan olayları yakından takip ettiğini ancak Suriye'ye destek olduğunu ifade etti.

Yaşanan olayların Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini kaydeden Çavuşoğlu, ''Putin, göreve başlasın, Rusya'nın tutumunda da değişiklikler olacağını düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin Suriye'ye karşı sergilediği tutumun ABD'den ya da başka bir ülkeden kaynaklanmadığını, Türkiye'nin kendi politikasını sergilediğini söyledi.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''2003'de Suriye ile ilişkilerimizi düzelttiğimiz zaman buna en çok karşı çıkan İsrail ile Amerika olmuştu. Biz onlara dedik ki dedik. Gazze olayı olmasaydı Suriye ile İsrail arasındaki problemi biz çözmüştük. Gazze'yi saldırdılar, iş bitti. O yüzden bizim buradaki tutumumuz Amerika istediği için değil, o zaman da bizim iyi olmamızı istemiyorlardı, biz ise istediğimiz gibi yaptık. İran konusunda Birleşmiş Milletler'de yine Brezilya ile beraber oradaki oylamaya karşı oyu vermedik mi- Verdik, niye çünkü biz bir anlaşma yapmıştık. Barack Obama'nın mektubu doğrultusunda bu anlaşmayı yapmıştık, o mektupta ne isteniyorsa o çerçevede yapmıştık. Ama sonra bu anlaşma yapıldıktan sonra ilk itiraz eden ülkelerden birisi Amerika oldu. Biz de dik duruşumuzu gösterdik. oyu verdik daha sonra da Sayın Başbakanımız Obama'ya O da hiç bir şey diyemedi, dedi.

''

Türkiye'nin dış politikada hiç bir ülkenin etkisi altında kalmadığını ifade eden Çavuşoğlu, politikayı Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda belirlediklerini belirtti.

Suriye'deki istikrarsızlık nedeniyle her gün binlerce insanın öldürüldüğünü, Türkiye'deki vatandaşlarla akraba ve dost olan insanların mağdur edildiğini ve yaklaşık 30 bin insanın Türkiye'ye kaçmasını Türkiye'nin seyirci kalamayacağını dile getiren Çavuşoğlu, ''Türkiye burada başından beri yardım etmek istemiştir. Eğer siz o yangına sessiz kalırsanız, o yangın size de sıçrar. Türkiye'nin hassasiyeti de budur'' diye konuştu.

Şu anda bir çok ülkenin Türkiye'yi model olarak gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa'dan iki lider Ortadoğu ülkelerine gittiğinde 100 kişiyle karşılandığını ancak Türkiye'den biri gittiğinde onbinlerce kişi tarafından karşılandığını kaydetti.

-''Sıfır problem, büyük bir vizyondur''-

''Komşu ülkeler ile sıfır sorun devam ediyor mu-'' sorusuna ise Çavuşoğlu, dış politikaya gerçekçi yaklaştıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

''Sürekli ne dost vardır, ne de düşman vardır. Libya konusunda Fransa'nın herhangi bir Birleşmiş Milletler'in kararı olmadan İngiltere ile beraber buraya müdahale etmesiydi... Bizim itirazımız, Fransa'nın ırkçıların, aşırı milliyetçilerin oyunu almak için herkesten önce müdahale etmesiydi. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kurduğu zaman ne dedi, dedi.

Türkiye'nin içerde ve dışardaki istikametini büyük bir vizyonla ortaya koydu. Biz de iş başına geldiğimiz zaman her şeyden önce dedik. Bugün herkes Rusya'ya vizesiz gidip gelebilmekte, ticaretimizin yatırımlarımızın bir çok ülkede sorunsuz olması hep bu çalışmalar sayesinde olmuştur. Cumhuriyet 1923'te kuruldu, bugüne kadar yurtta hep sulh oldu mu- olmadı, peki hep cihanda sulh oldu mu- olmadı. Kıbrıs'a müdahale ettik. Yurtta sulh, cihanda sulh bir vizyondur. Bir idealdir. Komşularla sıfır problem de büyük bir vizyondur ve bir idealdir. Bir de arazide gerçekler vardır. Arazideki gerçeklerle sizin ortaya koyduğunuz idealler her zaman örtüşmez. Yurtta hep sulh olsaydı, içerde bu kadar darbeler yaşanmazdı, kardeş kardeşe kıymazdı, Dersim olayları olmazdı. Dışarıda da aynı şekilde öyle.''

Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yaşanan olumsuzluklara bakıldığında hiçbirisinin Türkiye'den kaynaklanmadığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugün Suriye ile yaşadığı problemlerin de Türkiye'den kaynaklanmadığını kaydetti.

AK Parti'nin Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu vizyonu destekleyici bir vizyon ortaya koyduğunu ancak bunların bazen başarılı, bazen de istenilen noktada olamayacağını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin her konuda gerekli tedbirini aldığını ve reel politika uyguladığını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup olmadığı yönündeki soruya ise Çavuşoğlu, böyle bir düşüncesi ya da talebinin olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, bugüne kadar Antalya'ya hizmet ettiğini ve bundan sonra da etmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gültekin Gencer de Çavuşoğlu'nun Antalya'nın marka kent olmasında etkin rol üstlendiğini belirterek, katkılarından dolayı Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Gencer, toplantıda Antalya'nın tanıtımına katkıda bulunanlara plaket verdi .
Kaynak: AA