Sanık Avukatların Atilla Ertekin'in Açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddialarına ilişkin dava, sanık avukatlarının savunmalarıyla devam ediyor.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın dokuzuncu gününde, mahkeme başkanı Cahit Kargılı, duruşmanın başında, bugün son gün olduğunu, saat 16.00'ya kadar avukat savunmalarının tamamlanması gerektiğini hatırlatarak, zamandan kazanmak için önce tutuksuz sanıkların avukatlarının beyanlarının alınmasını önerdi.

Söz alan sanık avukatlarından Özer Kırca, bu durumun savunma hakkının kısıtlanması olacağı belirterek ''Belki ben saat 16.00'ya kadar konuşacağım'' dedi.

Bunun üzerine Kargılı, tutuklu sanıkların avukatlarının savunmalarını almaya başladı.

Pervin Şenel Genç, Hilmi Özen ve Tülay Azeri'nin avukatı Atilla Ertekin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekten bir örgüt olduğunu, hizmet üretmek ve İzmir halkının çıkarlarını korumak amacıyla çalıştığını belirterek, ''Fezlekedeki iddiaları okuyan bir kişi dehşete düşer'' diye konuştu.

Fezlekedeki değerlendirmede, örgütün sağlam bir yapısı olduğundan, sır vermediğinden, delil toplamanın zor olduğundan bahsedildiğini ifade eden Ertekin, tape kayıtlarının değil, Genç'in odasındaki kayıtların delil olarak sunulduğunu söyledi.

Bu görüntülerde ise suç işlendiğine dair bir şey bulunmadığını anlatan Ertekin, ''Telefon kayıtları ve dinlemeler kişilerin susma hakkının ihlalidir. Bunlara ilişkin yorum yapılması ise kanundaki masumiyet ilkesini zedelemektedir'' diye konuştu.

Davanın aceleyle açılmış olduğunu söyleyen Ertekin, kendisinin ve diğer meslektaşlarının yeni bir iddianame gelebileceği kaygısı taşıdıklarını söyledi.

Bir kişinin tahliyesi bile çok önemliyken, dava sürecinde birçok kişinin, suç vasfının değişme ihtimali gözönüne alınarak tahliye edildiğini, bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Ertekin, ''Peki bizim müvekkillerimiz için suç vasfı değişmemiş midir, bunu anlayabilmiş değilim. Kaçma şüpheleri yoktur ve herkesin istediği tek şey itibarlarını geri almak, aklanmaktır'' dedi.

Her üç müvekkilinin de yaş ve sağlık durumları itibariyle cezaevinde büyük sıkıntı yaşadığına değinen Ertekin, tahliye talebinde bulundu.

-''Sanıkların onurları herşeyin üzerinde''-

Sanıklardan Hilmi Özen'in avukatı Zeynep Sedef Özdoğan da organize suç örgütlerinin, uyuşturucu, fuhuş, silah kaçakçılığı gibi işler yaptığını ifade ederek, ''Organize suç örgütleri mandalina dağıtım işine girmezler. Bu, büyükşehir belediyesinin sosyal sorumluluk projesidir. Bu tür projeler Dünya Bankası, Unesco, TÜSİAD ve TOBB tarafından da desteklenen projelerdir'' diye konuştu.

Konuşmasında şair ve yazar Murathan Mungan'ın ''Türkiye'de her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız'' sözünü hatırlatan Özdoğan, ''Bu sanıkların onurları her şeyin üzerinde'' dedi.

Avukatların savunmalarıyla süren duruşmada öğle arası verildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün dava kapsamında avukatların savunma yaptığını, sonucu kendilerinin de beklediğini söyledi.

Kaynak: AA