Arınç: Biz Suriye Halkı İle Dostuz, Katliam Yapan Yönetimle Değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye ile ilişkilerin Esed yönetiminin tavrı sebebiyle bozulduğunu söyledi.

Arınç: Biz Suriye Halkı İle Dostuz, Katliam Yapan Yönetimle Değil
Arınç, “Hiç başka bir şey düşünmeye gerek yok. Biz 8 senedir Suriye ile bu ilişkileri en yüksek seviyede dostluk içinde götürürken günde bin kişi ölmüyordu. 20 bin kişi şu ana kadar katledildi. Bir kandil gecesinde 345 kişi, 5 şehir kuşatılarak tanklarla bombalandıktan sonra 20 bin civarında insanın öldürülmüyordu.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uludağ Üniversitesi 'nde düzenlenen 'Bölgesel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi ' konulu panele katıldı.

Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ve Bursa Valisi Şahabettin Harput 'un konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Arınç gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Bülent Arınç, Türkiye 'nin artık kamu diplomasisine yabancı olmadığını belirterek, “Benim de yönetimimde çeşitli kurumlar var. Başbakanlık Kamu Diplomasi Genel Koordinatörlüğü iki yıldır kuruldu ve koordinatörlüğü bana verildi.

Bence bu hepsinden daha değerli. Çünkü kamu diplomasisi olmayan bir ülkede başarıdan söz edilemez.” diye konuştu.

Türkiye 'nin AB ile müzakerelerindeki başarısızlığının bu alandaki yoksunluktan kaynaklandığını anlatan Arınç, “Bir ülke ile başka ülkeler arasındaki ilişkileri Başbakan veya bakanların yürüttükleri zannedildi. Ancak bunda Meclis 'in de dış diplomasi için çok önemli bir rolü vardır. Türkiye 'de bu alanda büyük bir eksiklik vardı. Bu nedenle bu kurumu hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.

Almanya 'da 3 milyon, Avrupa 'da ise 4 milyon Türk bulunmasına rağmen dış politikada bu alanda yetersiz olunduğuna dikkat çeken Arınç, bütün süreçlerin sancılı olacağını, ancak Türkiye gibi büyük potansiyele sahip ülkenin bu alanda yapacağı atılımlarla bu sorunları özellikle AB sürecinde kullanması gerektiğini dile getirdi. Arınç, parlamenter diplomasinin bir ülke için fevkalade önemli ve gerekli olduğu kadar kamu diplomasisinin de o kadar önemli olduğunu kaydetti.

“SURİYE İLE İLİŞKİLERİ BİZ BOZMADIK”

Suriye 'de devam eden olaylara da değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şöyle konuştu: “Suriye 'de yaşanan olayları üzüntü ve endişe ile takip ediyoruz. Bu bizim için çok doğaldır. Bizim Suriye ile 910 kilometre sınırımız var. İki ülke halkları arasında akrabalık ilişkileri var. Biz son 8 -9 yıldır Suriye ile en iyi ilişkileri kurmuş ülkeyiz. Muhalefet diyor ki, 'ne oldu da şimdi bunlarla düşman oldunuz. ' Şimdi bu sözün karşısında yutkunan insan olabilir. Hakikaten yüksek düzeyde stratejik ilişki kurup hükümetten on tane bakan gidip geliyordu. Ben de Meclis başkanı ve bakan olarak iki defa ziyaret ettim. Her defasında en iyi şekilde karşılanıyorduk.”

“TEZKERE TÜRKİYE 'NİN İTİBARINI YÜZDE YÜZ ARTIRDI”

2003 Yılında TBMM 'de reddedilen tezkerenin Türkiye 'nin itibarını yüzde yüz artırdığını anlatan Bülent Arınç, şöyle devam etti: “2003 senesinde tezkereden sonra Suriye 'ye gittim, Camii Emevi 'den çıktım, Hamidiye Çarşısı'nın orada binlerce insan bize sevgi gösterisinde bulundu. Milli kahraman gözü ile bize bakıyorlardı. TBMM 'nin tezkereye ret oyu vermesi sadece Suriye değil, bütün İslam dünyasında da büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Türkiye 'nin itibarını yüzde yüz artıran olaylardan biri de odur.”“Ne oldu da bu işler bozuldu.” sorusuna cevap veren Bülent Arınç, şunları söyledi: “Hiç başka bir şey düşünmeye gerek yok. Biz 7 -8 senedir Suriye ile bu ilişkileri en yüksek seviyede dostluk içinde götürürken günde bin kişi ölmüyordu. 20 bin kişi şu ana kadar katledildi. Bir Kandil gecesinde 345 kişi, 4 -5 şehir kuşatılarak tanklarla bombalandıktan sonra 15 bin-20 bin civarında insan öldürülmüyordu. İş orada bitmiştir. Bizim dostluğumuz Suriye halkı iledir. Yönetimi ile ilişkimiz resmi ilişkilerimiz. Biz onlarla iyi iken o zaman insanları öldürmüyorlardı. Şimdi öldürüyorlar, o zaman zalimle dostluğumuz olamaz. Yapılacak iş nedir; zulmün durdurulması, şiddetin durdurulması ve silahların susturulmasıdır.”

Muhalefetin tavrını hayretle izlediklerine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Arınç, “Temsilcileri çıkıp 'Ne işimizi var Suriye 'de; neden burnumuzu sokuyoruz oraya?' diyorlar. Ey arkadaşlar, Allah'tan korkun, orada öldürülen şu kadar insan sizin yüreğinizi kanatmıyor mu? O annesiz, babasız kalan çocuklar, her şeyini orada bırakıp dağlardan kaçmaya çalışan insanlar, bombalanan Müslümanlar, sizin merhamet duygularınızı hiç ortaya çıkarmıyor mu?” şeklinde tepki gösterdi.Bölge ülkelerini de eleştiren Bülent Arınç, “Çok gariptir İran 'ın durumuna bakıyorsunuz, Irak 'taki yönetimin durumuna, Lübnan 'daki yönetimin durumuna bakıyorsunuz. Güvenlik konseyinde ret oyu veren Rusya ve Çin 'in durumuna bakıyorsunuz, işin daha da karmaşık olduğunu görüyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Türkiye 'nin diplomaside üzerine düşeni yaptığını anlatan Arınç, şöyle devam etti: “Bir yandan da Suriye 'deki halka, insanlara insanlık vazifesini yapmaya çalışıyor. Bu gün 25 bine yaklaşan ve açılan koridorlardan gelen insani yardımları Türkiye tek başına omuzluyor. Onun için Türk milleti dendiğinde her zaman mazlumdan yan olmuş, mazlumun elini tutmuş bir millet akla geliyorsa, bu o milletin çok büyük bir millet olduğunu gösterir.”Sadece mazlumlardan bahsetmeyerek sadece 'bizim orada ne işimiz var' demenin Türkiye 'ye yakışmayacağını anlatan Başbakan Yardımcısı Arınç, şu görüşleri dile getirdi: “Biz müşterek tarihin çocuklarıyız. Aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Son yıllarda vizeler kalkmıştı, insanlar buradaki şehirlere gidip geliyor gibi karşılıklı gidip geliyorlardı. Bizim medeniyetimiz bir arada yaşama medeniyetidir.”

Suriye 'de de insanlığın kazanacağına dikkat çeken Arınç, “İnşallah bu kara bulutlar dağılacak ve inanıyorum ki mazlum Suriye halkı da özgürlüğüne kavuşacak. Biz demokrasiyi, özgürlükleri, mazlum halkın demokratik hakkını ortaya koymasından yanayız. Bu işlere karşı şiddet kullanılmasını istemiyoruz. Siyasetimizin temeli budur. Ne oldu da bu işler bozuldu. Biz bozmadık.” şeklinde konuştu.

Sıfır düşman politikası güttüklerini anlatan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sözlerine şöyle devam etti: “Biz düne kadar 3 tarafı deniz, 4 tarafı düşman vecizesi ile yetişmiş bir milletiz. Biz ise sıfır düşman politikası dedik. 10 sene evvel harp edecek duruma geldiğimiz Suriye, İran ve Irak ile dostluk kurduk, Ermenistan ile de protokoller hazırladık, ama Azerbaycan 'daki işgali kaldırması sureti ile kapılarımızı açacağımızı söyledik. Gürcistan ve Rusya ile ilişkilerimizi düzelttik. Balkanlar ve Yunanistan ile ilişkilerimizi düzelttik. Sıfır sorun politikasında başarılı olduk. Ama bir şeytani el işin içine girdi ve Suriye 'de büyüyü bozdular. Ancak gene dostluk kazanacak, gene insanlık kazanacak, gene diplomasi ile bu işlerin çözüleceğine inanıyoruz.”Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, panelin ilk oturumunu takip ettikten sonra İnegöl 'e gitti.