'Çevre ve Doğal Kaynaklar Korunmadan Uzun Vadeli Turizmden Söz Edilemez'

Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birlik Başkanlığı(MATAB) ve Ekrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, sürdürülebilir turizmin çevrenin korunması ile mümkün olacağını söyledi.

'Çevre ve Doğal Kaynaklar Korunmadan Uzun Vadeli Turizmden Söz Edilemez'
Manavgat'ta yıllık 4 milyondan daha fazla turistin tatil yapması için turizm şehrinde çevrenin korunmasına özel önem verdiklerini belirten MATAB Başkanı Barut, yaptıkları alt ve üst yapı yatırımlarında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Antalya Türk turizminin amiral gemisi" sözünü hep ön planda tuttuklarını kaydetti.

Sürdürülebilir turizmin ve Manavgat'ın birinci önceliğinin çevrenin korunması olduğunun altını çizen Barut, çevre ve doğal kaynaklar korunmadan uzun vadeli turizmden söz edilemeyeceğini söyledi.

Bölgede mavi ve yeşil bayraklı tesis sayısını yukarı çekmek için deniz suyu temizliğine özel önem verdiklerini aktaran Barut, 64 kilometrelik sahil temizlik ve deniz suyu korumasını Uluslararası Çevre Vakfı(FEE)'nin belirlediği kriterler doğrultusunda yaptıklarını kaydetti.

Barut, "Bölgemizde daha fazla turistin tatil yapması için çevrenin korunmasına özel önem veriyoruz. Çalışmalarımızda çevre korunmadan sürdürülebilir turizmin olamayacağı bilinci ile hareket ediyoruz. Çevrenin korunması bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Sahillerimiz AB belirlediği kriterlerde. Onun için bölgemize 4 milyon turist tatil yapıyor." dedi.

"MANAVGAT'IN 78 KÖYÜNDE DÜZENLİ ÇÖP TOPLAMASI YAPIYORUZ"

MATAB olarak çevreyi koruma adına Manavgat'ın 78 köyünde düzenli çöp toplama çalışması yaptıklarını bildiren Barut, temiz bir çevre anlayışından hareket ederek köylere bin 200 çöp konteynırı yerleştirdiklerini söyledi.

Turizm sezonu öncesi turizm şehrinde çevre temizleme çalışmaları özel önem verdiklerini belirten Barut, köylerde çöplerin gelişi güzel atılmaması için 100 bin adet çöp poşeti dağıttıklarını ve 272 bin lira ile 2 çöp toplama aracı aldıklarını ifade etti.

Barut, "Sürdürebilir turizmin temeli çevrenin korunması oluşturur. Manavgat'ta çevre temizliği çalışmaları ve yatırımlarını FEE'nin belirlediği kriterler doğrultusunda yapıyoruz. Bu nedenle köylerimizde düzenli olarak çöp toplaması yapıyoruz. Düzenli bir şekilde ilaçlama çalışması yapıyoruz. Bundan sonra köylerde çöpler ev arkasına atılmayacak. Köylerde çevre bilincini geliştirmek istiyoruz. Manavgat'ın tüm köyleri pırıl pırıl olacak.Çünkü Manavgat'ta turizm sahili, ormanı, gölü, barajı, tarihi ören yerleri ırmağı ve köyleri ile bir bütün. Her yıl binlerce turist köy turuna çıkıyor." dedi.

Manavgat'ta turizmi ileri bir seviyeye çekmek için 6 milyon liralık yatırım yaptıklarını aktaran Barut, MATAB ve Side-TUDER'e 5 yıl önce bölgede çevrenin korunmasına yönelik yatırımlar nedeni ile Alman Seyahat Acenteleri Birliği(DRV) ile Tur Operatörleri İnisiyatifi(TOİ) Jüri Özel Çevre Ödülü verildiğini ifade etti.

Manavgat'ın 64 kilometre sahil uzunluğu bulunduğuna işaret eden Barut, bölgede 170 bin yatak kapasiteli konaklama tesislerinin önemli bir bölümünün mavi ve yeşil bayraklı olduğunu söyledi.

Barut, Side Belediyesi'nin kanalizasyon yenileme çalışmasına 1 milyon lira destekte bulunduklarını kaydetti.