Çin'de Şubat Ayı Enflasyonu 20 Ayın En Düşük Seviyesinde

Dünyanın en büyük ikinci büyük ekonomisi Çin'de enflasyon, Şubat ayında yıllık bazda yüzde 3,2 oldu.

Milli İstatistik Bürosu'nun açıklamasında, enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatı Endeksi 'nin (TÜFE) bu seviyesinin ülkede son 20 ayın en düşük seviyesinde olduğu kaydedildi.

Ülkedeki gıda fiyatlarının ise yüzde 6,2 oranında arttığı ve bu artışta domuz eti ve sebze fiyatlarının büyük payı olduğu belirtildi.
Şubat ayı enflasyon rakamının düşük olmasının, Çin hükümetine, büyümeyi canlandırmak için büyük alan oluşturacağı yorumu yapılıyor. Çin Başbakanı Wen Jiabao, 2012 büyüme hedefini kritik eşik olan yüzde 8 'in altına inerek yüzde 7,5 olduğunu açıklamıştı.

Batılı ekonomistler enflasyonun yüzde 3,4 hızlanacağı tahmininde bulunuyordu. TÜFE, Ocak'ta da yüzde 4, 5 artış kaydetmişti. Yılın ilk 2 ayındaki rakamlar ise Çin'in 1 haftalık yeni yıl tatilinden ötürü sapmaların görüldüğü bir dönem oluyor.

Çin 'de enflasyonun frenlenmesi, hükümetin en büyük önceliği konumunda bulunuyor. Orta ve alt gelir kategorilerindeki nüfusun yüz milyonlarla ölçüldüğü ülkede, fiyat artışları sosyo-politik yansımaları da beraberinde getirme potansiyeli taşıyor.