İmo Adana Şubesi Genel Kurul Toplantı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, resmi raporlarda Adana’nın birinci öncelikli sorunun çarpık kentleşme olarak gösterildiğini belirterek, “Adana’nın ikinci öncelikli sorunu atıkların yarattığı olumsuzluk, üçüncü öncelikli sorunu ise toprak kirliliğidir” dedi.

İmo Adana Şubesi Genel Kurul Toplantı
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 'nin 19.Olagan Genel Kurulu bugün başladı. Seçimler ise yarın yapılacak. Seyhan Oteli 'nde Divan Başkanlığını oda eski başkanı ve Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök 'ün yaptığı İMO genel kurulu saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, İMO 'nun fahri üyesi olduğunu belirterek, görevi süresince İMO başta olmak üzere tüm oda ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Hizmetlerinde “Ortak Akıl Ortak Başarı” sloganını yaşama geçirmeye gayret gösterdiğini ifade eden Başkan Vekili Aldırmaz, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aldırmaz, kentin ulaşımını rahatlatmak amacıyla 5 yatay 10 dikey bulvar açma çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Turgay Develi de konuşmasında İMO 'nun önemli görevleri bulunduğunu, bunu da başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Genel kurulun açış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Abdullah Bakır, İMO genel kurullarında açığa çıkacak yol haritasının sadece mesleki-politik hattı ve genel kurul sürecini tarif etmeyeceğini, aynı zamanda mesleğin ve meslektaşlarının içinde bulunduğu sorunları tespit ederek çözümü noktasında önemli kararlar alınacağını söyledi.

Ülkemizin sadece siyaseten değil, mesleki alanlar, sektöründe sorun ve sıkıntılarla boğuştuğuna dikkat çeken İMO Şube Başkanı Abdullah Bakır, inşaat mühendisliği eğitiminin bir bütün olarak sorunlu ve sıkıntılı olduğunu, birkaç üniversite hariç eğitimin istenen seviyede olmadığını, siyasi iktidarların konuya yaklaşımlarının uzun vadeli ve köklü değişiklikler yerine günü kurtarmayı tercih etmekle sınırlı kaldığını savundu. Bakır, “Mühendislik eğitimindeki nitelik kaybının nedenleri; hemen her ilde açılan üniversiteler, “gecekondu” tabir edilen yerleşkelerde eğitim veren mühendislik fakülteleri, mühendislik eğitiminin sorunları dağ gibi dururken yeni fakültelerinin açılması, yabancı mühendislerin çalıştırılmasıyla ilgili yasalarda yapılan değişiklikler, akademik kariyer süreciyle ilgili getirilen yeni kıstaslar, bir deprem ülkesi olan Türkiye 'de inşaat mühendisliği alanında yetkinliğin yasal dayanaklarının oluşturulmaması gibi başlıklar altında toplanabilir” dedi.

KONUTLARIN YÜZDE 40 'I KAÇAK

İMO Başkanı Abdullah Bakır, Ülkemiz topraklarının yüzde 96 'sı, nüfuzumuzun yüzde 98 'inin deprem kuşağında olduğunu, kentlerimizdeki toplumsal yaşamın deprem tehlikesine göre düzenlenmesini ve deprem önlemleri için merkezi bütçeden pay ayrılmasının zorunluluğuna inandıklarını ifade etti. Bakır, şöyle konuştu: “Ülkemizdeki yapı stokumuz depreme karşı güvenli değildir. Yapı üretim süreci nitelikli olmaktan uzaktır. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki konutların yüzde 40 'ı kaçak ya da ruhsatsızdır; yapı kullanma izin belgesi baz alınırsa bu oran yüzde 67 'e çıkmaktadır.18 milyon civarında olduğu tahmin edilen bina stokunun yüzde 40 'nın yenilenmesi veya onarılması gerekmektedir. Bir doğa olayı olan depremi doğal afete dönüştüren nedenlerin başında, mühendislik hizmeti almamış, yapı üretiminin denetimden yoksun olmasıdır

İŞSİZLİK ORANIMIZYÜZDE 19,1 İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı olarak, kentimizin sorunları ile ilgili bir kaç sayısal veriyi sizinle paylaşmak istiyorum. Kentimizde son 10 yılda 50 'ye yakın fabrika kapanmış ve işsizlik toplumsal yaşamın belirleyicisi haline gelmiştir. Adana, yüzde 19,1 işsizlik oranıyla, işsizlik sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Bilindiği üzere Adana, ilk beş büyük il arasında bulunmaktadır. Ancak, yarattığı ekonomik değer, üretim süreci hareketliliği, merkezi bütçeden aldığı pay, kişi başına düşen gelir gibi kriterler baz alındığında ilk beş ilin hayli gerisinde kaldığı anlaşılmaktadır

Adana 'nın bu geri kalmışlığı, bizlerin yorumu değildir. Bütün bu oranlara Maliye Bakanlığı 'nın raporunda yer verilmiştir. Örneğin Adana kişi başına düşen gelirde 29, gelir sıralamasında ise 9. sıradadır. Adana 'nın ilk beş büyük kent arasında bulunmasının nedeni sadece barındırdığı nüfustur. Ancak ekonomik-sosyal göstergelerin okuması bu sıralamayı doğrular nitelikte değildir”

ÇARPIKKENTLEŞME, ATIKLAR, TOPRAK KİRLİLİĞİ VE ULAŞIM ÇIKMASI

Çevre Bakanlığı 'nın raporlarında ise bir başka vahim tablonun ortaya çıktığına işaret eden Bakır, buna göre Adana 'nın birinci öncelikli sorunu çarpık kentleşme, ikinci öncelikli sorununun atıkların yarattığı olumsuzluk, üçüncü öncelikli sorunu ise toprak kirliliği olduğunu kaydederek şöyle devam etti; “Sizlerle Adana 'ya dair bir gerçekliği daha paylaşmak istiyorum. Bugün kentimizin hala ulaşım mastır planı yoktur. Kent içi ulaşım, günübirlik ve lokal düzenlemelerle çözülmeye çalışılmaktadır. Bilim çevrelerinin, üniversitelerin, kent içi ulaşım uzmanlarının görüşlerinin aksine, kilitlenen trafik alt üst geçitlerle aşılmaya çalışılmaktadır

Adana 'da kent içi ulaşım içinden çıkılmaz, daha karmaşık bir boyuta doğru gitmektedir. Özellikle kavşak noktalarında tercih edilen altüst geçitli çözümler, trafiği rahatlatmamakta, aksine yeni kilitlenme noktaları oluşturmaktadır. Kent içi ulaşımın temel hedefinin erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik olması gerekirken, bugün, bu noktanın hayli uzağında bulunduğumuzu sizinle paylaşmak istiyorum.Kent içi ulaşım sorununun köklü çözümü anlamı taşıyan metroya da hafif raylı sistem ise Adana 'da ulaşım ana planı olmayan bir kent örgüsü içine yerleştirilmiş, bunun yarattığı sorunların yanı sıra yanlış projelendirilmesinden kaynaklı olarak garabet görüntülü, toplum tarafından tartışmalı, karşılığı olmayan bir yatırım olarak kent tarihindeki yerini almıştır. “ MMO Adana Şubesi Genel Kuruluna Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, CHP Milletvekilleri Turgay Develi, Ümit Özgümüş, Ali Demirçalı, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Ticaret Borsası Başkanı Muammer çalışkan, CHP İl Başkanı Zeydan Karalar, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Altıokka, ZMO Başkanı Şahin Yeter, Harita Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Zengin, Şehir Plancılar Odası Başkanı Ulaş Çetinkaya, MMO Şube Sekreteri Hasan Emir Kavi ile çok sayıda konuk ile İMO üyeleri katıldı.

İMO Genel Kurulunun 2. Gününde seçimler yapılacak. Adana Şubesi 'nde yapılacak seçimlerde mevcut başkan Abdullah Bakır başkanlığındaki yönetim Kurulu yeniden aday olduklarını açıkladı.
Kaynak: İHA