Muğla İl Genel Meclis’inden TİGEM’e Ziyaret

Muğla İl Genel Meclis üyeleri, Tarım İşletme Genel Müdürlüğü’ne bağlı TİGEM Dalaman Müdürlüğü’nde incelemelerde bulundu.

Muğla İl Genel Meclis’inden TİGEM’e Ziyaret
Tarım İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Dalaman TİGEM Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya , İl Genel Meclis Üyelerinden Sebahi Yılmaz, Süleyman Can, Mahir Atılhan, Metin Düren, Çoşkun Tutal, Miraç Özcan, Eyüp Katırcı, Şahan Şahan, İbrahim Şimşek M.Ali Avcı, Halil İlbıra, Suat Esin, Muhammet Şaşmaz ve İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz ve TİGEM Müdürü Şefaattin Zeybek ve Müdür Yardımcısı Şevket Şahin katıldı.

Dalaman TİGEM Toplantı Salonunda ilk bilgiyi Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz tarafından İlçe’nin Tarla, Nadas, Sebze Arazisi, Sera, Nar Arazisi, Narenciye Arazisi, Zeytin Arazisi ve diğer Meyve arazileri hakkında bilgi verdi.

DALAMAN’DA 104 BİN 500 DEKAR TARIM ARAZİSİ
Ziyarette konuşan Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, “İlçemiz 9 mahalle ve 16 köyden oluşmaktadır. 34 bin nüfusumuz var; bu nüfusunun 10 bini köylerimizde yaşamakta, diğeri de şehir merkezinde ikamet etmektedir. Tarım arazimiz olarak 104 bin 500 dekar arazimiz bulunmaktadır. İnsanlar dışarıdan bakınca Dalaman Çok güzel, hakikaten çok güzeldir. İki önümüz var. Birisi Dalaman’ın kırsal kesim, yani köy kesimi ve orman içi köylerimiz 12 tanedir. Bunların yol sorunları var, siz bunları biliyorsunuz. Üretim olarak genelde Nar, narenciyecilik, seracılık ve hububat şeklinde üretimimiz vardır. 45 bin arı kovanımız var. Yılda 720 bin ton bal üretimimiz vardır. Yukarı köylerde ve Dalaman Çayı üzerinde 7 tane alabalık yetiştirme çiftliğimiz bulunmaktadır. Yaklaşık yıllık 2 bin ton civarında balık üretilmektedir. Sera sayımız 328 adet, çok az Ortaca ve Fethiye İlçelerine göre. İlçenin gelir kaynağıdır. Büyük Baş hayvanımız 5 bin civarında; TİGEM ile birlikte. Küçük hayvan ise 20 bin civarındadır.Benim asıl sorunumuz ise bunu başkanımızda daha iyi biliyor. Asıl konumuzda o dur. Özellikle son yıllardaki yaşadığımız nar ve narenciyedeki pazarlama sıkıntılarımız var. Bu pazarlama konusunda TİGEM ile çok büyük sorunlar yaşamaktayız. Bizim sadece hizmet araçlarımızda sıkıntılarımız var. Geçmişte İl Özel İdaresi çok büyük destekler sağlamıştı. Ortaca ve Fethiye’de böyle bir sıkıntı yok. Biz 1982-1983 model araçlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim sıkıntımız bu. Geldiğiniz için teşekkür ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

TİGEM Müdürü Şefaattin Zeybek ise; “Kurum hakkında kısa bir bilgi vereyim. Dalaman İşletmemizin kuruluşu 3 Selim zamanına dayanır ama kayıtlarda ciddi bir belge yok. Esas kayıt bilgi; Mısır Valisi Mithat Paşa’nın Torunu Abbas Hilmi Paşa’nın Osmanlı’nı son dönemlerinde burada toprak satın almış tarıma başlıyor. 1905’ter 1928’e kadar o zaman 100 hektardan bahsediliyor. Burada çalışacak kimse olmadığından Mısır’dan işçiler getiriyor. Burada büyük bir çalışma yaptırmış. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Gazi Mustafa Atatürk; Abbas Paşa’nın tehlike olduğunu görüp, Tapusunu Büyük Millet Meclisi adına tapu yaptırıyor. Daha sonra Tarim Bakanlığına ve Daha sonra Tarim İşleri Genel Müdürlüğüne geçiyor. Burada narenciye, hayvancılık ve en verimli olarakta buğday üretmekteyiz. Bizim en büyük sıkıntımız Dalaman’da pazarlama sorunumuz var. Burada nar ve limonu koyacak bir soğuk hava depoları yok. Çiftçi ürettiği ürünü soğuk hava depoları olmadığından elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Birde ihracatta sıkıntı çekiyoruz. Bunu bakanlık el atmak zorundadır. Limonlarda erken kesim olduğu için ihracatta hep geri geldi. Çok büyük sıkıntılar çektik. Bunların giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu .