Bir Kadına, Gönüllü Olan 5 Erkek Kardeşinden Birinin Karaciğeri Nakledildi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi'nde Hamdiye Akbalı'na kardeşi Ahmet Akbalı'ndan alınan karaciğer nakledilerek bölgenin ilk karaciğer nakli gerçekleştirildi.

DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, basın toplantısında, daha önce böbrek, kornea ve kemik iliği naklini yaptıklarını anımsatarak, ilk kez karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastanelerinde 15 kemik iliği, 5 kornea ve 3 böbrek nakli yaptıklarını belirten Alan, geçen hafta itibarıyla da Hamdiye Akbalı'na kardeşinden karaciğeri naklettiklerini, başarılı geçen ameliyattan sonra hastanın birkaç gün içerisinde taburcu edileceğini bildirdi.

Bölgede organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu ancak kadavra bağışı az olduğu için daha çok canlı vericiden nakil gerçekleştirdiklerini ifade eden Alan, vatandaşlardan organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de organ bağışı az olduğu için nakillerin yüzde 80'inin canlı vericiden yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Alan, ''Belki bu konuda hekimler de yeterince toplumu bilgilendiremedi. Bölgede 2 bine yakın hasta karaciğer, 50 bin hasta da böbrek nakli için bekliyor. Her an uygun organ bulunduğu yönünde haber bekliyorlar. Organ bağışı istediğimiz düzeyde değil'' dedi.

Organ nakli ameliyatlarının zorluğuna değinen Alan, şimdiye kadar yaptıkları nakillerde başarı oranlarının çok yüksek olduğunu, hastaların başka illere gitmelerine gerek kalmadığını ifade etti.

Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Murat Kapan da bölgede bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını, bu ameliyatların artarak devam etmesini umduğunu belirtti.

Mardin'den gelen hasta Akbalı'nın yaklaşık 5 yıldır karaciğer yetersizliği nedeniyle tedavi gördüğünü söyleyen Kapan, ''Eşine rastlamadığımız bir şekilde hastamızın 5 erkek kardeşi de bize başvurdu. 5 erkek kardeşi birlikte gelerek 'Hangimizin uyuyorsa ondan karaciğeri alın. Yeter ki kız kardeşimiz yaşasın' dediler. 5 kardeş de gönüllü olduğu için karaciğer bulmakta güçlük çekmedik. 25 kişilik ekiple ameliyat yapıldı. Hastanın durumu iyi. Tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

-Hepatit B bölgede 2 kat fazla-

Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kaya ise karaciğer yetersizliği nedenlerinin başında Hepatit B virüsünün geldiğini, bu virüsün bölgede Türkiye ortalamasından 2 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Bu nedenle bölgede karaciğer yetersizliği çeken hasta sayısının çok fazla olduğunu belirten Kaya, bugüne kadar karaciğer nakli için hastaların İstanbul, Ankara, İzmir ve Malatya'ya gittiğini, artık bölgede de bu ameliyatların yapılmasının hastalara umut olacağını belirtti.

Nakil yapılan Hamdiye Akbalı ise kardeşi Ahmet Akbalı'na ve ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, ''Daha önce hiçbir şey yapamıyordum. Evdeki işlere bile yardım edemiyordum. Bu ameliyattan sonra artık çalışabileceğim. Çok mutluyum. Bana karaciğerini vermek isteyen bütün erkek kardeşlerime de çok teşekkür ediyorum, onları çok seviyorum'' dedi .