''İzmir'in Kentsel Dönüşüm ve Ulaşım Vizyonu"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in kentsel dönüşümüne ilişkin, ''Bu, hassas bir konudur. Buralarda yaşayan insanlar, tehlikenin farkında değil. Bu şehri yönetenlerin potansiyel risklere karşı idari, hukuki, insanı sorumluluğunu geciktirmeden yerine getirmesi lazım'' dedi.

Bakan Yıldırım, İzmir Ticaret Odası'nca düzenlenen ''İzmir'in Kentsel Dönüşüm ve Ulaşım Vizyonu'' konulu toplantıda, kentsel dönüşümün İzmir'in gündemine ve merkezine oturduğunu belirterek, seçim döneminde söyledikleri gibi, kentsel dönüşümün siyaset vaadi ve siyaset aracı olamayacağını söyledi. Kentsel dönüşümün siyaset aracı haline getirilmesi halinde İzmir'in kaybedeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bu, hassas bir konudur. Buralarda yaşayan insanlar, tehlikenin farkında değil. Bu şehri yönetenlerin potansiyel risklere karşı idari, hukuki, insanı sorumluluğunu geciktirmeden yerine getirmesi lazım. İnsanlara, daha güvenli, sosyal yaşam, sosyal donatı, yeşil alanları olan mekanlar üretmemiz lazım. Kıstasları, kuralları en iyi şekilde koyduktan sonra, ülkemizde her türlü ve zor proje varsa yapar hale geldik.''

Söz verdikleri ''35 İzmir 35 Proje''sinin 11'ine fiilen başladıklarını, diğerlerinin de hazırlıklarının devam ettiğini belirten Yıldırım, kentsel dönüşümün de bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca ele alınacağını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la iki gündür İzmir'de yaptıkları incelemelerde bütün şehri, körfezi ve kentsel dönüşüm alanlarını incelediklerini dile getiren Yıldırım, ''Bu işin ne kadar önemli, ne kadar ehemmiyetli, ne kadar elzem olduğu anlaşıldı. Bunun için yasa lazımsa yasa yapacağız'' diye konuştu.

-''İzmir'e çok daha güzel hizmetleri kazandıracağız''-
Binali Yıldırım, toplantıya katılanlara şöyle seslendi: ''İzmir'de oturmak yok. Zaman, çalışma zamanı. Zaten hareket başladı. 2011'de en hızlı büyüyen 4'üncü şehir unvanını kazandı. İzmir'in en önemli projelerinden biri EXPO. EXPO, İzmir'e yapılacak, gerek belediye gerek bakanlıkların yapacağı her türlü proje için güzel bir araç. EXPO'yla ilgili şehirde birliktelik görüyorum. Yasası, alanı hazır edildi. Kanun talep edildi. Bunu da ay içerisinde karmış olacağız. 470 hektar alan, orada öyle atıl yatıyor. İmar düzenlemesiyle yaklaşık 170-180 dönümlük kısmını EXPO'ya ayıracağız. Diğerlerini sağlık temasına uygun olarak şehre kazandırmış olacağız. 'Özel kanun lazımsa yaparız dedik' yapıyoruz. Hiçbir mazeretimiz kalmıyor. Kaçtığınız yere kadar kovalarım. Yine olmazsa, o zaman günah bizden gitti. Biz hazırız. Çalışacağız, İzmir'e çok daha güzel hizmetleri kazandıracağız.''

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğinin arttığını, 2023 yılı hedeflerini belirleyen, dünya milletler sıralamasında kendine yer beğenen bir ülke hale geldiğini vurgulayarak, bu kapsamda marka şehirlerden birinin de İzmir olacağını, potansiyeliyle İzmir'in bu hedefe çok yakın bulunduğunu ifade etti. Bu hedefler için birlikte çalışacaklarını dile getiren Yıldırım, ''İzmir'de ortaya koyduğumuz başarı, Türkiye'nin olacak. Çünkü İzmir, Türkiye'nin özeti, Anadolu'nun özeti. Memleketin her tarafından insan var. Bir fark var, İzmir aidiyeti benimseniyor. Herkes 'İzmirliyim' diyebiliyor. İzmir'in geleceği için, bunu değerlendirmek için gayret göstermemiz lazım'' diye konuştu. Kruvaziyer turizmle ilgili gelişmelerin de dikkatu çekici olduğunu, bu konudaki ihaleye 2 ay içerisinde çıkacaklarını belirten Yıldırım, kendisinden önce bu konuya değinen İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a, ''Kruvaziyerde hedef 2 milyon başkan. Alttaki hedeflere kilitlenme'' diye seslendi.

-''Diğer şehirleri kıskandırmayalım''-
İzmir'de havalimanıyla ilgili ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalara da değinen Bakan Yıldırım, kent yöneticilerine ve iş adamlarına yönelik şunları kaydetti: '' dedik, ihalesini yaptık. Seferleri de yaygınlaştıracağız. Diğer şehirleri de kıskandırmayalım. Ölçülü, ayarlı gitmeye çalışalım. EXPO ile yurtdışı seferlerimiz artacak. İzmir'de işler fena değil, iyi gidiyor. Yavaş yavaş vites değiştirmeye ihtiyaç var. Bunu da sizlerle başaracağız. İzmir artık dışarıya da açılmaya başladı. İzmir, her yerde konuşuluyor. Türkiye'nin gündeminin ortasına İzmir yerleşti. Önemli olan buydu. Herkes İzmir'i konuşsun. İzmir'de yok yok.''

-Bakan Bayraktar-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da iki günlük İzmir ziyaretinde görüştüğü tüm kesimlerden içtenlik, samimiyet gördüğünü, İzmir'e kısa süre sonra tekrar gelmek mecburiyeti hissettiğini söyledi. Afet riskini ve bu risk altındaki binaları yok etme konusunda kendilerine büyük iş düştüğünü, iş dünyasının desteğiyle el birliğiyle çalışmak durumunda olduklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: ''Devlet olarak, hükümet olarak irademizi koyduk. Samimiyiz. Buna, İzmir'in ticaret erbabı, kanaat önderleri, ileri gelenleri, İzmirlilik sorumluluğu taşıyanlar destek vermeli. Hizmet yaparken siyaset olmaz. İşi yaparken vatan, millet, üretim eksenli yaparsanız, ibadet duygusu içinde işe sarılırsanız başarılı olursunuz.'' Türkiye'nin Güney Kore'nin hızlı kalkınmasını örnek alması gerektiğini belirten Bayraktar, ''Biz de Güney Kore'nin başardığını başarmak durumundayız. Avrupa ne yapıyor? , , . duracaksın. Var mı öyle? Avrupa bize yalvaracak. Biz genciz, dinamiğiz, altyapımız daha iyi, aile yapımız, moral değerlerimiz, her bakımdan daha iyiyiz. İnşallah bunu başaracağız. İzmir'de bu potansiyel var'' dedi.

-İZTO Başkanı-
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise bakanlığın imar adaları, parselleri ve arsaları üretmesini beklediklerini, kentsel dönüşümün TOKİ yapıları şeklinde olmaması gerektiğini, İzmir'deki müteahhitlerin örnek binalar kazandırma konusunda yetenekli olduğunu ifade etti. Çeşme ve Selçuk gibi bölgelerdeki sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, kruvaziyer gemilerin yanaşma ücretlerinde indirim talep ettiklerini de belirtti.
Kaynak: AA