Milas Halıları GEKA İle Dünyaya Açılıyor

Aydın, Denizli ve Muğla İllerini kapsayan ve bölgenin her yönden geliştirilmesi ve kalkındırılması amacıyla kurulan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), geçtiğimiz ay “Yatağan Bıçakları” kitapçığıyla başlattığı Kültürel Tanıtım Kitapçıkları serisinin ikinci kitabı olan “Milas Halıları, Gönüllerinize Serilen Hazine” adlı çalışmayı sonlandırdı.

Milas Halıları GEKA İle Dünyaya Açılıyor
Anadolu 'nun en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Muğla 'nın Milas ilçesinde, yaklaşık üçyüz yıldır Türk halıcılık geleneğinin en güzel örneklerini ortaya koyan ve adını her biri farklı bir anlama sahipfigür ve motifleri ile dünyaya duyuran Milas Halıları, yüzyıllardır sahip olduğu bu değeri koruyarak Türk halıcılığının Anadolu 'daki parlak serüvenini bugün de sürdürmektedir.

Dokumacılık ve halıcılık sektörünün en nadide örneklerinden olan Milas Halılarının sahip olduğu bu değeri bilenlere hatırlatmak, bilmeyenlere de tanıtmak amacıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Gönlünüze Serilen Hazine-Milas Halıları” çalışması GEKA uzmanları tarafından tamamlandı. GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Güney Ege Bölgesi 'nin kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Ajansımızın başlattığı çalışma kapsamında olan Milas Halısı Kitapçığı bu serinin ikinci kitabıdır. Yatağan Bıçağı; Kılıçtan Bıçağa Uzanan Bir Serüven adlı çalışmamızı geçen ay kamuoyuyla paylaşmıştık ve oldukça beğeniyle karşılanmıştı. İkinci çalışmanın ve serinin diğer kitaplarının da ilki kadar en az ilgi göreceğine, bölgenin tanıtımına yönelik başlattığımız bu çalışmalar ile bölgemize ve ülkemize faydalı olacağımıza inanıyoruz. Ortaya koyduğumuz bu çalışmaların her birini farklı dillere de çevireceğiz. Ayrıca uzmanlarımız çalışmayı hazırlarken; Milas Kaymakamı M. Bahattin ATÇI, Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Halıcılık ve Kilimcilik Programı yetkilileri, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüler. Buradan aldıkları veriler ışığında ve Milas Halıları üzerine daha evvel ortaya konmuş çalışmaları da inceleyerek çalışmayı yürüttüler. Son olarak ise Milas Halılarının halen özgün niteliği ile dokunmakta olduğu Bozalan ve Türkevleri köylerine ziyaretler gerçekleştirerek Milas Halıcılığındaki mevcut durumu dokuyucu kadınlar ve köy halkının ağzından da dinleyerek kitapçığı tamamladılar. Çalışmada emeği ve desteği olan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Aydıner; Ajansın Güney Ege Bölgesinin kültürel değerlerini koruma yolunda adımlar atmaya devam edeceğini ve bu kapsamda Ters Lale; Doğanın Hüzünlü Güzeli ve Körüklü Çizme; Heybet ve Asaletin Simgesi kitapçık çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Kaynak: İHA