Selçuklu Tıp'ta Tıp Hukuku Paneli

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Avicenna Öğrenci Topluluğu tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” nedeniyle “Tıp Hukuku Paneli” düzenlendi.

Selçuklu Tıp'ta Tıp Hukuku Paneli
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde hekimler, diş hekimleri ve sağlık çalışanları ile birlikte hukukçulara da yasal sorumlulukları, hasta hakları bakımından hasta ile iletişim, hekim gözüyle malpraktis (tıpta yanlış ve özensiz uygulama) ve güncel tıbbi uygulamalara yansımaları anlatıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, “Tıp Bayramımızda özellikle vurgulamak istediğim nokta, hasta hakları ile hekim haklarının birbirine karşıt ve çatışan değil, birbiri ile örtüşen nitelikte olduğudur. Hasta haklarının korunmasına çaba gösterilirken, hekim ve sağlık çalışanlarının da hakları göz ardı edilmemelidir” dedi.

Panelin oturum başkanlığını Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin yaptı. Prof. Dr. Şahin, hekimlerin olduğu kadar hastaların da haklarının korunması gerektiğini vurguladı.İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, hekimlerin yasal sorumluluğu konusunda, “Hekimin hastayı anlaşılır bir şekilde aydınlatması gerekir. Aydınlatmanın anlaşılır olması şarttır. Hekimler günümüzde daha çok bıçak parası, evrakta sahtecilik gibi konularda cezalandırılmaktadır. Hekimlerin özellikle her şeyi kayıt altına alması önemlidir. Kayıt yapmayan hekim görevini yapmıyor demektir. Ayrıca hekimin kanunu bilmemesi mazeret değildir” şeklinde konuştu.

Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yüksek Sağlık Şura Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin de, “Hekim Gözüyle Malpraktis ve Yansımaları” ile ilgili olarak, “Hastanın genel durumu değerlendirilerek müdahaleye karar verilmelidir. Hastaya ayrıntılı olarak hastalığı hakkında bilgi verilmelidir. Nitelikli hizmet yapıyorsak, kaliteli işler yapıyoruz demektir. Hekimler ayrıca çok iyi bir dinleyici olmak zorundadır” dedi.Konya Hasta Hakları İl Koordinatörü Ayhan Uludağ ise, “Hasta Hakları Bakımından Hasta ile İletişim” konusunda, hasta ile sağlık çalışanının iyi bir iletişim kurması gerektiğini, hasta ile personel arasında ani ve planlanmamış ilişkinin kurulmasının pek çok soruna da neden olabileceğini söyledi. Panelin sonunda panelistlere teşekkür plaketi takdim edildi.

AKADEMİSYENLER CÜBBE GİYDİ

Panelin ardından gerçekleştirilen cübbe giydirme ve yayın teşvik ödülleri törenine Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. Musa Özcan, Selçuk Üniversitesi fakülte dekanları, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Tıp Bayramı'nın sorunları dile getirmede bir fırsat olduğunu belirterek, “Sağlık eğitim konseyi toplantılarında hasta memnuniyetinin arttığı, ancak bu memnuniyeti artırmanın yolunun sağlık çalışanlarının memnuniyetini artırmaktan geçtiği dile getirildi. YÖK başkanıyla yapılan toplantıda da öğretim elemanlarının özlük hakları için iyileştirme yapılacağı belirtildi. Ben bu sorunların bir diğer 14 Mart'ta son bulacağına inanıyorum” dedi.Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in konuşmasından sonra profesör ve doçentliğe yükseltilen 8 profesör ve 6 doçente cübbelerini protokol üyeleri takdim etti. Selçuklu Tıp Fakültesi'ndeki akademisyenlerin 2011 yılı ulusal ve uluslararası yayınların değerlendirilmesi sonucunda yayın teşvik ödüllerini almaya hak kazanan öğretim üyelerine plaketlerini protokol üyeleri verdi. Temel, Dahili ve Cerrahi Bilimleri alanlarında birinci olan 9 öğretim üyesine ödüllerinin verilmesinin ardından tören sona erdi.
Kaynak: İHA