”Herkes şunu iyi bilsin ki gelecek plastiğin üzerine kurulacak”

TÜRK Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) ve Plastik Sektörü Platformu (PSP) Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, ”Herkes şunu iyi bilsin ki gelecek plastiğin üzerine kurulacak” dedi.

Yalova'da Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜSEM) Konferans Salonu 'nda düzenlenen toplantıda konuşan PAGEV ve PSP Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Uysal plastik, sektörünün çok hızlı büyüdüğüne dikkat çekti. Uysal, “Son 10 ila 15 yıl içerisinde sektör çok büyük hız kazandı. 2000 yılında plastik sektöründe Avrupa 'da 9. sıralardayken sektör o kadar hızlı büyüdü ki, üretimimiz şu anda Avrupa 'da 3 'üncü sıraya yükseldi. Bizim önümüzde İtalya var. Aramızda 1 milyon tonluk bir tonaj kaldı. Ben iddia ediyorum, bu hızla plastik sektörümüz 2012 'nin sonunda İtalya 'yı yakalayacak. Yani yüzde 10 'un üzerinde bir büyüme tahmin ediyoruz” dedi.

Sektörün sıkıntılarından da bahseden Uysal, “Sektör çok çabuk büyüyünce, dolayısıyla sorunları da çok çeşitli ve çok fazla. Özellikle vergiler konusunda sıkıntı var. Yüzde 85 'i ithal hammadde olduğu için vergiler yüksek. Bu sektörün sırtındaki ağır bir yük. Biz bunlarla uğraşıyoruz. Petkim tek hammadde üreticisi, ama yüzde 15 'e hitap ediyor. Hafta geçmiyor ki Petkim 'in koruma tedbirleriyle mücadele etmeyelim. Dahili işlem belgesi için hammaddenin yüzde 50 'sinin Petkim 'den alınması şart koşuldu. Yurtdışından daha uygun fiyat sunmuyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! Kolaylık sağlanması gerekirken maliyeti yükseltici külfetler çıkarıyorlar” diye konuştu.Plastikle ilgili olumsuz yayınlara müdahale edeceklerini kaydeden Uysal, “Bazı bilim adamları gerçek olmayan iddialarda bulunuyor. PAGEV olarak bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız. Bilimsel gerçekleri herkese göstermek istiyoruz” dedi.Sektörde en gelişen sahalardan birisinin de kompozitler olduğunu anlatan Uysal, “Hafiflikleri ve sağlamlıklarıyla kompozitler önemliler. Bunu destekleyen ek malzemeler var, karbon fiber gibi. Türkiye şu anda 1 numaraya doğru gidiyor. Şu anda 2 'inci sıradayız. Alt branşımız olarak çok iyi durumda bu sektör. Herkes şunu iyi bilsin ki gelecek plastiğin üzerine kurulacak”.
Kaynak: İHA