MHP’li Şimşek, Çeltik Üreticilerinin Sorunlarını Meclis'e Taşıdı

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, ülke genelindeki çeltik üreticilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Meclis'te yaptığı konuşmada ülkede azımsanmayacak sayıda çiftçinin çeltik üretimiyle uğraştığını belirten Şimşek, çeltik üretimindeki sorunların diğer tarım ve hayvancılık ürünlerinde olduğu gibi hükümetin yanlış ve yetersiz politikalarından kaynaklandığını söyledi.

Mevcut tarım politikaları ile çeltik üreticisinin borçlarından kurtulabilmelerinin mümkün olmadığını ileri süren Cemalettin Şimşek, ”Hükümet çeltik üretimini içeride geliştirmek yerine ithal etme politikasını benimsemektedir. Bu da ülkede üretimi düşürmekte, köylü fakirleşmekte, köyler boşalmakta, cari açık artmakta ve ülke ekonomisi üretimi artırma şansı varken zarara uğratılmaktadır. Türkiye çeltik üretiminde kendisine yeten bir ülke değildir. “ dedi.

Çeltik üreticisine verilen mazot ve toprak tahlili desteklerinin dünya ülkelerine göre çok az olduğunu iddia eden Cemalettin Şimşek, sulama suyu yetersizliğinin ise üreticinin önemli sorunlarından olduğunu kaydetti.
Girdileri pahalı bulan, fiyatların ise maliyetin altında olduğunu söyleyen Şimşek, “Tarım sigortası yetersizdir. Pirinçteki KDV ise diğer bir sorundur. İşin hakkaniyeti ve devletimizin zarar görmemesi için pirinçte de KDV ' nin yüzde 1 ' e indirilmesi şarttır. Bu durum da her zaman üreticinin sırtında ithalat sopasının olması ve bununda tam üreticinin malını satacağı zamana denk getirilmesi üreticinin çok zorda kalmasına neden olmaktadır. Kısacası bu politikalar sürdüğü müddetçe çeltik üreticisi üretim yapmaktan vazgeçmek zorunda kalacak ve Türkiye ithalatçı konumdan hiçbir zaman kurtulamayacaktır.“ görüşünü savundu.

Dünyadaki nüfus artışı gıda fiyatlarının ileride daha da artacağını gösterdiğini ileri süren Şimşek, “Bu nedenle Türkiye ekolojisinde yetiştirilme potansiyeline sahip olduğumuz tüm ürünlerde mutlaka ithalatçı konumdan çıkmamızı sağlayacak geliştirmeliyiz.“ ifadelerini kullandı.