Cumhurbaşkanı’na Öyp Problemini Soran Uzun: Mağdur Akademisyen Sayısı Artacak

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında alınan akademisyenlerin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu kararıyla işlerinden çıkarılmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sorarak, konunun gündeme gelmesini sağlayan Neslihan Uzun, sıkıntının ilerleyen zamanlarda daha da büyüyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’na Öyp Problemini Soran Uzun: Mağdur Akademisyen Sayısı Artacak
  `Cumhurbaşkanı 'na Sorun` uygulaması kapsamında 13 bin 750 soru arasından oylamayla en çok beğenilen 10 soruyu yönelten kişiler, 28 Ocak 'ta Çankaya Köşkü`nde yaklaşık 5 saat boyunca ağırlandı. Söz konusu şanslı 10 kişiden biri olan Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Neslihan Uzun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e “YÖK`ün yeni açılan üniversitelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla ÖYP kapsamında hiçbir şart aramadan atadığı araştırma görevlileri, önlerine atandıkları dönemde istenmeyen şartlar çıkarılarak görevden atılıyor. Görevimizi geri kazanmamız için bir şeyler yapacak mısınız? 'sorusunu yönelterek konunun gündeme gelmesini sağladı.

Cumhurbaşkanı Gül, konunun yakın takipçisi olacağını ifade ederek, Uzun 'la aynı sorunu yaşayan birçok akademisyeni rahatlattı. Neslihan Uzun, Cumhurbaşkanı Gül 'ün yanlış bilgilendirildiği kanaatini taşıdığını söyledi. Uzun, YÖK tarafından 3 Kasım 2011 'de verilen Yönetim Kurulu kararları ile kendisi gibi birçok akademisyenin mağdur olduğunu savundu. Alınan kararlara göre belli tarihler geçtikten sonra mağdur sayısının da artacağını savunan Uzun, konunun YÖK tarafından anlaşılıp, çözüme kavuşturulmasını istedi.

Uzun, “ÖYP ile akademisyenliğe başladık. Ancak yabancı dilimiz olmadığı için Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı`na ilişkin esas ve usullerin 7. maddesine göre çalışmalarımızı sürdürdük.” dedi.

Esas ve usullerdeki madde 7 'ye göre yurt içinde 6 veya yurt dışında 3 ay yabancı dil, yani İngilizce eğitim hakkı tanındığını hatırlatan Uzun, bu maddede, 'Yabancı dil eğitim programının başlama tarihinden en geç 1 yıl sonra yapılacak ilk yabancı dil sınavından 65 ve üzeri puan almayan ÖYP araştırma görevlileri ÖYP kapsamında yapılan desteklerden faydalanamaz. 'ifadelerinin kullanıldığını belirterek, buna rağmen esas ve usullerde işten atılmaya dair hiçbir madde bulunmadığını öne sürdü.

Akademisyenlerin yabancı dil bilmesinin bir zorunluluk olduğunun altını çizen ve yabancı dil öğrenmekten kaçmadıklarının altını çizen Uzun, kendilerine verilen bir hakkın usulsüz bir şekilde ellerinden alındığını iddia etti.

Uzun, “Esas ve usullere göre, yabancı dil eğitimimi aldım. Yeterlilik sınavına 2012 Mayıs ayında girecektim. Yani bana tanınan sürenin dolmasına 6 ay vardı. Bu altı ay dolduktan sonra işten çıkarılmam gibi bir durumda söz konusu değildi. Ama sınava dahi girmemize müsaade edilmeden bizi görevlerimizden aldılar. Bu konu Türkiye 'de 41 üniversitede ÖYP ile alınan birçok akademisyeni ilgilendiriyor.” açıklamasında bulundu.