KDP'nin Eski Genel Sekreteri Tedavi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybetti

Şırnak Barosu Avukatlarından ve Kürdistan Demokrat Parti'sinin (KDP) eski Genel Sekreteri ve 49'lular davasının eski sanıklarından Av. M. Ali Dinler tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

KDP'nin Eski Genel Sekreteri Tedavi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybetti
Tedavi gördüğü Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayatını kaybeden Av. M. Ali Dinler'in cenazesi hastanede yapılan işlemlerin ardından ailesi tarafından hastane morgundan alınarak ŞİVİ-DER'e ait cenaze aracı ile Cizre'ye getirildi. Dinler'i taşıyan cenaze aracına Cizre girişinde bekleyen çok sayıda araç Dağkapı Mahallesi'ndeki evlerine kadar eşlik etti.

Av. M. Ali Dinler'in cenazesi Tarihi Ulu Cami'nde kılınan cenaze namazına müteakip gözyaşları arasında Cizre Asri Mezarlığı'na defnedildi.75 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşama gözlerini yuman Av. M. Ali Dinler'in bir dönem KDP'nin genel sekreterliğini yaptığı ve kamuoyunda 49'lular davası olarak bilinen davada tutuklanan 50 kişi arasında yer alıyordu. Dinler'in cenaze töreninde HAKPAR kurucularından İbrahim Güçlü, Kürtçe ve Türkçe bir açıklama yaptı. Güçlü, Dinler'in hayatından kesitler anlatıp onun ne kadar önemli bir insan olduğunu anlattı. Güçlü, 'Mehmet Ali Dinler Kürt hareketinin çok eski emektarlarından bir tanesidir.

Yaprağınkımıldamadığı bir dönem olan 1959 yılında büyük fedakarlıkları göze alarak bir kısım arkadaşları ile birlikte Kürt Halkının kendi haklarını kazanması, Kürt kültürünün gelişmesi için büyük bir çaba içerisinde olan büyüklerimizden bir tanesiydi. 1959 yılında elli arkadaşı ile birlikte tutuklandılar ancak tutuklanan arkadaşlarından biri cezaevinde öldüğü için kamuoyunda 49'lular davası olarak bilinen davanın önemli simalarından bir tanesidir. KDP kuruluşundan sonra da her zaman KDP için önemliçalışanlarından biri oldu. Belli bir dönem sonra önemli bir yönetici kimliğine sahip olduktan sonra ondan sonraki dönemde de partinin genel sekreterliği görevine getirildi. Bir hukukçu olarak da yörede büyük hizmetleri oldu. Özellikle 90'lı yıllardaki karanlık dönemde insan hakları derneğine bir hukukçu olarak önemli katkıları oldu. Uluslararası planda da Kürt meselesinin duyurulması açısından da önemli bir yere sahip olan şahsiyetlerden biriydi ' dedi.

Dinler'in 42 yıllık dostu ve dava arkadaşı olduğunu söyleyen Derveşe Zado ise, 'Mehmet Ali benim 42 yıllık arkadaşımdır. Dinler 1975 yılında KDP'ye üye olduktan sonra aynı yıl içerisinde partinin genel sekreterlik görevine getirildi ' diye konuştu. Cizre Asri Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreninde yapılan konuşmaların ardından Av. Mehmet Ali Dinler'in ölmeden önce yakınlarına ve arkadaşlarına öldüğünde mezarına Mele Mustafa Barzani'nin mezarından bir avuç toprağın atılmasını vasiyet etti. Dinler'in bu vasiyetini yakın arkadaşı Derveşe Zado yerine getirdi. 2010 yılında Kuzey Irak'ta yapılan KDP Kongresinde Mehmet Ali Dinler'in de bir ara birlikte çalıştığı Derveşe Zado'ya KDP'ye geçmişte yapmış oldukları katkılardan dolayı Kürdistan Bölgesel KürtYönetimi Genel Başkanı Mesut Barzani tarafından Mele Mustafa Barzanin Madalyası hediye olarak verilmişti.
Kaynak: İHA