Suriye Tasarısı Bmgk'da

BM Genel Kurulu, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlallerini ve şiddeti kınayan, şiddetin derhal sona ermesini isteyen karar tasarısını oylamaya sunmak üzere toplandı.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, toplantının düzenlenmesine karşı çıktı, ancak talebi kabul görmedi.

Arap ülkeleri tarafından hazırlanan ve dün Genel Kurula sunulan karar tasarısının ortak sunucuları arasında Türkiye de dahil olmak üzere 70'den fazla ülkenin bulunduğu bildirildi.

Karar tasarısının sunulma nedenini, BM'deki Arap ülkelerinin dönem başkanlığını yapan Mısır şu anda Genel Kurul'da açıklıyor.

193 üyeli Genel Kurulda karar tasarılarının kabul edilmesi için basit çoğunluk (oyların yarısından bir fazlası) yeterli oluyor, ancak bazen uluslararası barış ve güvenliği ilgilendiren ya da daha başka ''önemli'' bulunan konularda, karar tasarılarının kabulünde üçte iki çoğunluk da aranabiliyor.

BM'deki diplomatlar tasarının geçmesi için basit çoğunluğun yeterli olacağını belirtiyorlar.

BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır, Hindistan'a resmi ziyarette bulunduğu için toplantının başkanlığını, yardımcısı durumunda olan Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gary Quinlan yapıyor.
Kaynak: AA