Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Makdisi 2 Gün Önce Kaçtığı Lübnan'dan Londra'ya Gitti

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, rejimle yollarını ayırarak ülkeden kaçtı. Makdisi'nin, Beyrut Havaalanı'ndan bugün Londra'ya gittiği bildirildi.

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Muhammed Sermini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makdisi'nin iki gün önce ailesiyle Beyrut'a kaçtığını ve bilet temin edilene kadar bir arkadaşının evinde kaldığını söyledi.

Sermini, Makdisi'nin bugün akşam saatlerinde Beyrut Havaalanı'ndan kalkan bir uçakla İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiğini belirtti.

Suriyeli muhalif liderlerden Hamza Yusuf da AA'ya yaptığı açıklamada, Makdisi'nin kısa süre içinde yapacağı açıklamayla, Esed rejiminden ayrıldığını uluslararası kamuoyuna ilan edeceğini bildirdi.

Makdisi'nin kaçışından Sözcü'nün Londra'ya hareketi sırasında haberdar olan Şam yönetimi ise bir açıklama yaparak, Makdisi'nin ''resmi söylemlerin dışına çıktığı'' gerekçesiyle görevden alındığını öne sürdü. İyi İngilizce bilen Makdisi, Esed rejiminin uluslararası kamuoyuna açılan yüzü olarak gösteriliyordu.

Şam'daki basın toplantılarında Suriye lideri Beşşar Esed yönetimine karşı başlatılan ayaklanmaya karşı Suriye'nin resmi yanıtını ileten isim olan Makdisi'nin, son haftalarda medyada yer almaması, Suriye'den kaçtığı spekülasyonlarına yol açmıştı.

Öte yandan Suriye'nin Mısır'daki Başkonsolosu Fida el-Amud'un da Suriye rejiminden ayrıldığı bildirildi.

Muhabir: Beyrut / Mekki Arvas

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA