Çelik: Asgari Ücrette Ek Artışın Talimatını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin 2013 yılı programında asgari ücret zammının 3+3 olarak belirlendiğini hatırlatarak, bugün açıklanan ilk 6 ay için yüzde 4.1 ve ikinci 6 ay için yüzde 4.4’lük artış ile hükümetin programın dışına çıktığını söyledi.

Bakan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile hükümetin 3+3'e sadık kalmadığını ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Faruk Çelik, Asgari Ücret Tespit Komsiyonu'nun çalışmalarını tamamladığını söyledi.

Asgari ücreti belirlerken ülkenin ilgili kurumlarından 2012'de gerçekleşen ekonomik verilerle 2013'te hedeflerinin göz önüne alındığını vurgulayan Çelik, 2013 yılında hedeflenen enflasyon oranının yüzde 5,2, büyüme oranın ise yüzde 4 olarak belirlendiğini ifade etti.

Çelik, 2013-2015 yıllarını kapsayan orta vadeli program döneminde 1,5 milyon yeni istihdam oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi. Asgari ücretin son 10 yılda kümülatif olarak yüzde 301 artırıldığına dikkati çeken Bakan Çelik, asgari ücretteki reel artışın ise yüzde 65 olduğunu belirtti.

"2013 YILINDAKİ ORTALAMA ARTIŞ YÜZDESİ 8.61"Son 10 yılda asgari ücretle çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanların enflasyonun altında ezilmediğini aktaran Çelik, enflasyonun çok üzerinde artışların gerçekleştiğini söyledi.

Yeni istihdamlar sağlamak, yakalanan istikrarın devamını sağlamak, asgari ücretle çalışan işçileri enflasyona karşı korumak için gerekli değerlendirmelerin yapıldığını ve 2013 yılında uygulanacak asgari ücret miktarının oy çokluğu ile belirlendiğine dikkat çeken Bakan Çelik, daha sonra 2013 için belirlenen şu rakamları açıkladı: “Buna göre aylık brüt asgari ücret 940 TL'den ilk 6 ay için 978.75 TL'ye ikinci 6 ay ise bin 21.50 TL'ye yükseltilmiştir. Aylık net asgari ücret ise 739,79 TL'den 774 TL'ye, ikinci 6 ay içinse 804,70 TL'ye yükseltilmiştir. Böylelikle asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştur.''“3+3’E HÜKÜMETİMİZİN SADIK KALMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ”Belirlenen asgari ücretin başta çalışanlar ve işverenler için hayırlı olmasını temenni eden Çelik, kararın oy çokluğu ile alınması ile ilgili olarak ise “İşçi temsilcilerimizin de işveren temsilcilerimizin de farklı talepleri vardı. Gelebildiğimiz nokta oy çokluğu noktası. Hükümet programında 3+3 şeklinde bir artış vardı. Tabi ki gerek asgari ücret tespitinde gerek çalışanlarımıza Sayın Başbakanımızın olayı nasıl ele aldığını, az önce enflasyona ezdirilmeyen ücretler tablosunda gördüğünüz gibi Sayın Başbakanımızın programda ön görülenin üzerinde bir artış için talimat verdi. 3+3'e hükümetimizin sadık kalmadığını söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. TİSK: HÜKÜMET SIKI MALİ POLİTİKASINDAN TAVİZ VERDİTİSK Heyeti Başkanı Metin Demir ise, yeni asgari ücretin hükümetin sıkı mali politikasından taviz olarak algıladıklarını söyledi.

2013 için hükümetin hedeflediği rakamları hatırlatan Demir, kendi beklentilerinin de 3+2.3 olduğunu dile getirdi. Kendilerinin bu süreçte uzlaşmacı bir tavır sergilediğini savunan Demir, “Ancak bu süreçte ülkemizin iş barışında uzlaşmacı olarak hareket ettik biz işverenler olarak. İşçi tarafının beklentisi TÜİK'in belirlediği en ağır oranlardı. Biz burada asgari ücreti belirlerken sadece asgari ücret olarak düşünmüyoruz. Birçok parametre ve kriteri de göz önüne aldığımız için daha duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorduk. Fakat bakan beyin uzlaşmacı tutumuyla bu rakamları kabul ettik. İnşallah ülkemize hayırlı olur.” diye konuştu.

"TÜRK-İŞ OLARAK ŞERHİMİZİ KOYUYORUZ"Türk-İş Heyeti Başkanı Ramazan Ağar ise, “Ne yazık ki oy birliği ile asgari ücreti belirleyemedik. Bu da bizim Türk-İş olarak hedefimiz TÜİK'in açıklamış olduğu bin 25 TL ücretiydi. Yani bunu devletin kendisi açıklamış ancak devletimiz açıkladığı bu rakama sahip çıkmadı. Bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Geçen yıl ki asgari ücreti oybirliği ile belirlemiştik ama malesef bugün biz daha iyi bir ücret alırız diye düşündük olmadı. Bu yıl ki asgari ücrette bizi tatmin etmedi. Dolayısıyla bizde Türk-İş olarak şerhimizi koyuyoruz. İşverene ve hükümete hayırlı olsun diyoruz.” şeklinde konuştu.

"DÜNYADA PİYASALARIN DAĞILDIĞI BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ"Tarafların temsilcilerinin konuşmasının ardından Bakan Çelik, tekrar söz aldı ve sözlerine şöyle son verdi: “Dünyada ücretlerin dondurulduğu, piyasaların dağıldığı ve bin bir türlü rekabet oyunlarının oynandığı bir süreç içerisindeyiz. Türkiye çok şükür olumlu adımlar atmaya devam ediyor. Bu yıl 5.2 enflasyon hedeflenmiş, biz 8.61 oranında bir asgari ücret zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Asgari ücretli yeterli mi? çokça tartışılıyor. Bu bir asgari ücrettir, taban ücrettir, bunun altında bir teklifte bulunulamaz anlamındadır. Bunun üzerinde ücret olmaz anlamını taşımamalıdır.”