Küçükçekmece Belediyesi, Vefatının 300. Yılında İtri’yi Andı

Küçükçekmece Belediyesi vefatının 300’ncü yılında Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’yi andı.

Küçükçekmece Belediyesi, Vefatının 300. Yılında İtri’yi Andı
Küçükçekmece Musiki Derneği Türk Müziği Korosu, UNESCO’nun 2012'yi "Itri Yılı" ilan etmesi dolayısıyla bu sezonun ilk konserini büyük Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin eserlerine ayırdı. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen özel konsere, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek ve dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ile pek çok sanatsever katıldı.

“DERYANIN KIYISINDA DERYADAN BİHABERİZ” Şef Erol Ünal yönetiminde büyük Türk bestekarı Itri’nin eserlerini icra edildiği konseri izleyen Aziz Yeniay, Küçükçekmece Musiki Derneği’ne teşekkür ederek, “Bu akşam burada çok fazla söz söylemeye gerek yok. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda nadide ve önemli bir tablo yaşıyoruz. Öylesine bir deryadayız ki, bunun farkında değiliz. Bu kadar köklü bir medeniyetin kıyısında bundan bihaber yaşadığımızı düşündükçe üzülüyorum” dedi.

“ITRİ’Yİ TÜM DÜNYA ANIYOR” Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın da, Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Aziz Yeniay’a düzenledikleri kültür sanat etkinlikleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, usta bestekar Itri Efendi’yi anlattı. Itri’nin Türkiye’nin büyük bir değeri olduğunun altını çizen Aydın, ölümünün 300’ncü yılında Itri’yi tüm dünyanın andığını söyledi.

Itri’nin, sadece hangi duanın hangi makamda okunacağını belirlemesi sebebiyle bile çok büyük bir değer olduğunu kaydeden Aydın, usta bestekarın toplamda bin adet eseri olmasına rağmen günümüzde 40 tane eserinin bilindiğini ifade etti.

Mehmet Kemiksiz ve Yunus Balcıoğlu’nun misafir solistler olarak katıldığı konserin birinci bölümünde Itri’nin klasik formdaki eserlerine yer verilirken, ikinci bölümünde bestecinin klasik formda bestelemiş olduğu dini eserlerinden olan Rast Naat’ı ve Segah Mevlevi Ayini beğeniye sunuldu. Eserler, dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Konser sonunda Küçükçekmece Musiki Derneği tarafından protokol üyelerine ve sanatçılara teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: İHA