İtso’nun Açılışına Katılan Hisarcıklıoğlu’ndan Önemli Mesajlar

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)'nın yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarına önemli mesajlar verdi.

İtso’nun Açılışına Katılan Hisarcıklıoğlu’ndan Önemli Mesajlar
İş adamlarına ortak iş yapmalarını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, "Bakın kültürümüzde çok güzel bir söz var. ‘Eğer iki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim’ diyor. Bu üçüncü ortağı alırsanız bileğinizi kimse yıkamaz" dedi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in konuşmalarının ardından kürsüye çıkan (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın 16 imparatorluğu temsil ettiğini ifade ederek, "Bizimkiler 16 imparatorluk kurmuş, 252 devlet kurmuş bugün 7 tanesi ayakta. Nerede diğerleri?" dedi.

İnsanın kendi yaptığından başkasına zarar veremeyeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Suç bizde. Bizim millet olarak en büyük gurur duyduğumuz şey ne? Cumhurbaşkanlığımızın forsu. Cumhurbaşkanımızın forsunda biliyorsunuz ortada bir yıldız var etrafında 16 tane yıldız var. 16 yıldız neyi ifade ediyor? 16 devleti mi ifade ediyor. 16 Devleti ifade etmiyor bilginiz olsun. 16 tane İmparatorluğu temsil ediyor. Devlet ile imparatorluğun arasında fark var. Bizim arkadaşlara saydırıyorum şuana kadar buldukları bizim kurmuş olduğumuz devlet sayısı 252'ye kadar gitti. Atalarımız 16 tane imparatorluk kurmuş. İmparatorluk demek kıtalara hükmetmek demek. Yani bir bölgeye değil kıtaya hükmetmek demektir. Benim atalarım bir başka millete nasip olmayacak şekilde 16 tane imparatorluk kurmuş. Ben bu 16 tane imparatorluk nerede diye düşünüyorum. Nerede? tarihte niye tarihte arkadaş? başka milletlere bakıyorum bin yıl önce adam kurmuş devlerini hala ayakta. Bizimkiler 16 imparatorluk kurmuş, 252 devlet kurmuş bugün 7 tanesi ayakta. Bunlar nerede? hepsi yıkılmış gitmiş. Niye yıkılmış söyleyin bana. Dışarıdan mı yıktılar? İnsan kendi yaptığından başkasına zarar vermez. Suç bizde" dedi.

İş adamlarına ortak iş yapmalarını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, "Biz millet olarak şunu beceriyoruz. Yoklukta hepimiz dayanışmayı nasıl gösterebildiğimizi, birbirimizle omuz omuza nasıl verdiğimizi, yokluğu nasıl paylaştığımızı biliyoruz. Ama cep biraz para gördü mü, biraz rahata erdik mi herkes ayrı cumhuriyet bizde. İşletmemizde de böyle, devlet yapımızda da böyle. Herkes ayrı cumhuriyet bizde. Ortaklıklarımız da böyle. Neden 100 yıllık müessese yok? Parayı kazananlar iki kardeş, iki gün sonra cepte parayı görünce patron ben olacağım. Sen mi olacaksın, ben mi olacağım müesseseyi dağıtım dağıtıp atıyoruz. Önümüzdeki dönemde yapmamız gereken şu, İnegöl'e İnegöllü'ye burada bereket var. Bizim Kayserili, Gaziantepli yoksa gelip de buraya yatırım yapmazdı. Burada fırsat olmasa gelip yatırım yapmazlardı. Demek ki millet olarak yapmamız gereken, 'birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır'ı bir birimize, kafamıza işlememiz lazım. Bakın kültürümüzde çok güzel bir söz var. 'Eğer iki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim' diyor. Bu üçüncü ortağı alırsanız bileğinizi kimse yıkamaz. Ortaklık hak ve hukukuna uyun, eğer zarar ederseniz gelin benim yakama yapışın, benden isteyin. Hem bizim kültürümüz tavsiye ediyor ortak iş yapmayı. Ortaklığın bir tek zorluğu var. Hem zor hem kolay. Şu kapıdan çıkarken, ortağımla beraber çıkarken ben mi önce çıkacağım, sen mi önce çıkacaksın, nefis işi yapmayacaksın. Çıkarken 'Aman ortağım önden sen geç' "Ortağım önden sen geç" deyince ikinizde kazanıyorsunuz ama kapıdan "Önce ben çıkacağım" derseniz ikinizde kaybediyorsunuz. Onun için bu ortaklık meselesine İnegöl dahil, Türkiye dahil hep beraber bu işi önümüzdeki dönem beceriyor olmamız lazım" diye konuştu.

İSTO Hizmet Binasının açılış kurdelesini kesen Hisarcıklıoğlu, İTSO Meclis üyelerine ve hizmet binasının yapımında emeği geçenlere plaket verdi. İnegöllü mobilyacılarda Hisarcıklıoğlu'na fotoğrafının işli bulunduğu mobilya portresi hediye ettiler .
Kaynak: İHA