Ab'li Komşuları Makedonya'nın Katılım Müzakerelerine Başlama Hevesini Yarım Bıraktı

Gereken tüm kriterleri karşılamasına rağmen Yunanistan ile yaşadığı isim sorunu nedeniyle AB yolu yıllardır tıkalı kalan Makedonya, komşularından yeni bir darbe yedi.

Yunanistan ve Bulgaristan, AB Komisyonu'nun olumlu raporuna rağmen ikili sorunları bahane ederek Makedonya'ya üyelik müzakerelerine başlaması için tarih verilmesini engelledi.

AB dışişleri bakanlarının genişleme kararlarında, AB Komisyonu'nun Makedonya ile katılım müzakerelerine başlanması yönündeki tavsiyesi sadece ''not edilmekle'' yetinildi.

Kararlarda, Makedonya'dan iyi komşuluk ilişkilerine bağlı kalması ve isim sorununa çözüm bulması talep edildi. Katılım müzakereleri için tarih verilmesinin 2013'ün ilk yarısındaki İrlanda dönem başkanlığında yeniden değerlendirileceği belirtildi.

AB üyeleri, katılım müzakerelerine başlamayı bekleyen Sırbistan'a da şimdilik yeşil ışık yakmazken, Belgrad'dan bağımsızlığını tanımadığı Kosova ile ilişkilerini ''görünür ve sürdürülebilir şekilde iyileştirmesini'' istedi. Makedonya gibi Sırbistan ile ilgili karar da İrlanda dönem başkanlığına bırakıldı.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA