Chp’den Mahallenin İlçe Olması İçin Kanun Teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Adana’nın belde iken mahalleye dönüştürülen Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’nin ilçe olması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi
Adana ziyaretinde “Doğankent’in ilçe olması için Ankara’ya dönünce Kanun Teklifi vereceğim” sözünü yerine getiren Tekin, TBMM Başkanlığına verdiği Kanun Teklifinde, Yüreğir ilçesine bağlı 14 mahalle ve 6 köyün Doğankent’e bağlanarak “Doğankent” adında bir ilçe kurulmasını istedi.

Chp’den Mahallenin İlçe Olması İçin Kanun Teklifi
Doğankent adında ilçe kurulması teklifini CHP Adana milletvekilleri Ali Demirçalı, Faruk Loğoğlu, Turgay Develi ve Ümit Özgümüş tarafından da imzalandı. Gürsel Tekin Doğankent’in ilçe olmasının gerekçelerini şöyle sıraladı: "Bilindiği gibi, kamu hizmetlerinin önemli bir kısmı, mülki idare bölümleri esas alınarak kurulan taşra teşkilatları tarafından gerçekleştirilmektedir. Anayasanın 126. maddesinde Türkiye’nin, merkezi idare kuruluşu bakımından coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere, illerin de diğer kademeli bölümlere ayrılacağı belirtilmiştir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanununda da paralel düzenlemeler mevcuttur.

Coğrafi konum olarak Torosların eteğine kurulan Çukurova Üniversitesi’nin güneyinde başlayan Yüreğir ilçesi yerleşim alanı, doğuda Misis havzası, batıda Seyhan Nehri ve güneyde Karataş Ovası ile çevrelenmiş bölgede oluşan yerleşim alanıdır. Tarihsel olarak geçiş alanları üzerinde bulunması sebebiyle Yüreğir ilçesi önemli bir kavşak noktası olarak düşünülmüştür.

İlk ve ortaçağda önemli bir yerleşim merkezi olan Yüreğir ve yöresinde eski eser olarak köprü ve höyük, yer mozaikleri ve su kemerleri, hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Bu eserler Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine aittir.

İlçesinin kuzeyinde İmamoğlu, kuzeybatısında Karaisalı, batısında Seyhan, doğusunda Ceyhan, güneyinde Yumurtalık ve Karataş ilçeleri bulunmaktadır.

Topraklarının büyük bölümü tarıma elverişli Yüreğir ilçesi (Doğankent Mahallesi); Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgeleri ile Ceyhan, Kadirli, Kozan, Aladağ gibi ilçelerden yoğun göç almıştır. Son yıllarda azalmakla birlikte ilçemize gelen göç dalgası, çarpık kentleşme ve alt yapı sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Yaşanan bu göç dalgası kent kültürüne uyumda sıkıntılara sebep olmaktadır.

İlçede, halk geçimini zirai, ticari ve sınai faaliyetlerden sağlamaktadır.

Adana il sınırları içerisinde en büyük ilçelerden biri olan Yüreğir’de nüfus 500 bin civarında olup, 858 kilometrekare yüzölçümü, 100 yakın mahallesi ve 6 köyü bulunmaktadır.

68 bin hektar toprağa sahip olan ilçede, 40 bin hektar toprak Doğankent’e 28 bin hektar toprak Yüreğir ilçesinin sınırlarında bulunmaktadır." Gürsel Tekin, bu denli büyük toprak alanına sahip olan ve her geçen gün büyüyen, ‘Doğankent’ Mahallesinin, mevcut nüfus ve diğer faktörler göz önüne alınarak kamu hizmetlerinin daha yaygın, eşit ve nitelikli olarak verilebilmesi, mevcut belediyenin yükünün azaltılarak bu alanlarda yaşayan vatandaşlara daha hızlı ve verimli hizmet ulaştırılması açısından buranın, Adana İli, Adana Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları içinde Doğankent adında bir ilçe kurulması amacıyla yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sunduklarını kaydetti.

Kaynak: İHA