Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği, Türkiye Eş Başkanlığında Bişkek'te Kuruldu

Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği, Avrasya Kalkınma Platformu çatısı altında çalışmalarına Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'te başladı.

Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği, Türkiye Eş Başkanlığında Bişkek'te Kuruldu
Ortaasya, Ortadoğu ve Balkanları içine alan büyük Avrasya coğrafyasının şehirlerinin inşası artık Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği eliyle olacak. Uzun zamandır Avrasya Kalkınma Platformu bünyesinde devam eden kurulum çalışmaları sonuçlandı. Türkiye’den büyükşehir belediye başkanları ve il belediye başkanlarının da yer aldığı Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği'nin merkezi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek oldu. Birliğin yönetim kurulu, iki günlük Kırgızistan ziyaretinde başta Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve meclis başkanı ile görüştü. Sonrasında, Avrasya Belediyeler Birliği’nin genel sekreterliğine Bişkek Milletvekili Kalmatov Anorbek Baratovich getirilirken, eş başkanlığa da Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu getirildi.

Avrasya Kalkınma Platformu Genel Başkanı Hasan Cengiz, bölgede bu yerel yönetim birlikteliği ile ilişkilerin daha da pekişeceğini vurguladı. Hasan Cengiz, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Necati Çetinkaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Avrasya Düşünce Enstitüsü Genel Başkanı ve AK Parti 23. Dönem Düzce Milletvekili Celal Erbay ile platform yöneticileri Bişkek’e giderek, orada devletin zirvesi ile bir araya geldi. Heyet, Cumhurbaşkanı Atambayev’i belediyeler birliği konusunda bilgilendirdi. Çeşitli üst düzey görüşmelerin ardından, birliğin genel sekreterliğine Bişkek Milletvekili Kalmatov Anorbek Baratovich’in getirilmesi kararlaştırıldı. Belediyeler Birliği'nin eş başkanlığına da Türkiye’den Elazığ Belediye Başkanı Selmanoğlu getirildi.

Bu kararın resmiyet kazanması ardından heyet ile Kırgız Milletvekili Baratovich, basının karşısına geçti. Avrasya Kalkınma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cengiz, Bişkek’te yaptıkları görüşmelerden çok olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, Belediyeler Birliği genel sekreterliğine Kalmatov Anorbek’in getirildiğini söyledi.

Cengiz, birliğin Bişkek’teki ofisi olarak ise Manas Üniversitesi’nden bir katın kullanılacağını dile getirdi. Projenin, sadece Ortaasya ile sınırlı olmadığının altını çizen Cengiz, bunun içinde Ortadoğu ve Balkanlar'ın da olduğunu, amacın ata yurt ile ana yurdu birleştirmek olduğuna dikkat çekti. Genel Sekreter Kalmatov Anorbek de bu çalışma sayesinde Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin bir kat daha arttığına dikkat çekerek, kendisini genel sekreterliğe layık görenlere teşekkür etti. Birliğin merkez binasının geçici olarak Manas Üniversitesi’nde gerçekleşeceğini bildiren Kalmatov Anorbek, yakında yeni bir bina inşa edeceklerini kaydetti.

Kardeş ülkede böyle bir teklifle karşılaşmaktan onur duyduğunu vurgulayan Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu da Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği'ndeki arkadaşlarla birlikte çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Çalışmalar hakkında zaman zaman bilgilendirme yapacaklarını anlatan Selmanoğlu, çok mutlu olduğunu dile getirdi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Erdoğan ise bu projenin amacının, Avrasya halklarının kardeşliğini pekiştirmek olduğunu kaydetti.

Birlik yöneticileri, açıklamaların ardından toplu fotoğraf vererek birbirlerine başarılar diledi .