Tpao İle Shell’in İşbirliğini Başbakanlar Masaya Yatırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Başbakanlık merkez binada görüştü.

İki ülkeden heyetlerin de yer aldığı görüşmede TPAO ile Shell’in işbirliği masaya yatırıldı. Görüşmelerin ardından iki başbakan ortak basın açıklaması yaptı. Başbakan Erdoğan, Hollanda ile münasebetlerin 400. yılı olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de 2 bin Hollanda firması bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin Hollanda’da 400 bin soydaşı yaşadığını hatırlatan Erdoğan, soydaşların iki ülke arasında önemli bir köprü oluşturduğuna dikkat çekti. Hollanda’nın AB'ye üyelik konusunda bugüne kadar verdiği desteği bundan sonra da artırarak devam ettireceğine inandığını belirten Erdoğan, Hollanda ile çeşitli uluslar arası kurumlarda işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

Hollanda’nın soydaşlara bakışının farklı olduğunu, Türklerin çok sayıda siyasi temsil aldıklarını ifade eden Erdoğan, bunun daha iyi noktaya gelmesini temenni ettiklerini dile getirdi. Görüşmelerde uluslar arası birçok konunun yanı sıra birçok konuda müşterek atılacak adımları da ele aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, enerji sektöründe TPAO ile Shell’in yapabilecekleri işbirliğini masaya yatırdıklarını kaydetti.

Erdoğan, bu iki şirketin, gerek Akdeniz ve gerekse Karadeniz’deki ortaklıklarını görüştüklerini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise diplomatik ve ticari ilişkilerde 400. yılı kutladıklarını belirterek; bugün petrol, savunma, bankacılık, finans gibi önemli konularda görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Rutte, bu sektörlerle ilgili gelecekte iki ülkenin birlikte yapabilecekleri konusunda yol haritası hazırladıklarını dile getirdi. Türkiye'nin kredi notunun arttığını, artık uluslararası firmalara stebil yatırım ortamı hazırladığını aktaran Rutte, görüşmede ayrıca Suriye’deki durumu değerlendirdiklerini bildirdi. Türkiye Suriye konusunda çok yük altında olduğunu vurgulayan Rutte, Hollanda'nın Suriyeli mülteciler için 2 milyon euro ekstra yardım sağlamayı taahhüt ettiğini kaydetti.

Vize konusu ile ilgili bir soruya Rutte, ayrıca Hollanda’ya öğrenci ve girişimcilerin gelmesi konusunda kolaylıklar sağladıklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan da vize ve çifte vatandaşlıkla ilgili Hollanda ile Türkiye arasında sıkıntı olmadığını belirterek, "Almanya’da böyle bir sorun yaşanıyor. 2 milyon 300 bin kişi çifte vatandaş olmanın mücadelesini veriyor. Biz de ise böyle bir sorun yok. Biz, isteyen Hollandalıları vatandaş yapabiliriz, yeter ki teröre bulaşmamış olsun." dedi.

Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusundaki bir soruya Mark Rutte "Türkiye kriterlere uymakta büyük çaba gösteriyor. Türkiye AB için büyük önem taşıyor. Zaman içinde Türkiye’nin AB’ye girişi olacaktır." ifadesini kullandı .