Şili Ticaret ve Yatırım Forumu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye gibi kuzey yarıkürede, Şili gibi güney yarıkürede bulunan ve yılın iki farklı mevsiminde birbirini tamamlayıcı vasfa, tarım alanında potansiyele sahip iki ülkenin imkanını birleştirirsek, bu, küresel gıda güvenliği meselesine katkı sağlayabilecek önemli bir fırsat olacaktır'' dedi.

Eker, Türkiye-Şili Ticaret ve Yatırım Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye ve Şili'nin iki farklı kıtada birbirinden binlerce kilometre uzakta bulunduğunu ancak gelişen lojistik imkanları ve iletişim kanallarıyla coğrafi uzaklıkların anlamını kaybettiğini, küreselleşmeyle mesafelerin kısaldığını, sınırlar ve engellerin ortadan kalktığını söyledi.

Türkiye ile Şili arasında ikili ticari ve ekonomik ilişkileri ilerletmek için atılacak adımların, iki ülkeyi yakınlaştıracağını, işbirliği ve ticari ortaklıkları geliştireceğini dile getiren Eker, Şili'yle her alanda ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini ifade etti.

Eker, Şili ve Türkiye'nin gelişen iki ekonomi olarak ortak çıkarlar paylaştığını kaydederek, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin istenilen boyutlara ulaşmadığını, bunun coğrafi uzaklık ve ülkelerin birbirini tanımamasıyla ilişkini olduğunu belirtti.

Şili ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında yüzde 54 oranında artışla, 605 milyon dolar olarak gerçekleştiğine değinen Eker, ticaret hacminin dağılımının, Türkiye'nin Şili'ye 130 milyon dolar civarında ihracatı ve 474 milyon dolarlık ithalatından oluştuğunu anlattı.

Eker, ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını belirterek, ikili ticaretin dengeli yapıya kavuşturulması ve geliştirilmesinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu söyledi.

Türkiye ile Şili arasında ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin istenilen boyuta ulaşması için yapılması gereken çok şey olduğunu kaydeden Eker, Latin Amerika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde Santiago Ticaret Müşavirliği'nin 2011'den bu yana hizmet verdiğini hatırlattı.

Eker, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Latin Amerika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi çerçevesinde akdedilen ilk STA niteliğindeki söz konusu anlaşmanın, mal ticaretinde tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılmasına dair hükümlere ilaveten, Türkiye ile Şili arasında işbirliği alanlarının geliştirilmesi için çerçeve oluşturulmasına ve stratejik bir ekonomik ortaklık kurulmasına dair münferit bir işbirliği başlığı içerdiğini kaydetti.

Anlaşma kapsamında işbirliği alanlarının, inovasyon, Ar-Ge, tarım, gıda üretimi, hava ulaştırması, madencilik, enerji, KOBİ'ler, çevre, turizm, eğitim, istihdam, insan kaynakları gelişimi ve kültürel işbirliğini içerebileceğine ancak bunlarla sınırlı kalmayacağına işaret eden Eker, STA'nın içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Eker, Türkiye'nin akdettiği tercihli anlaşmalar içinde Şili Serbest Ticaret Anlaşması'nın tarım ürünlerinde tercihli rejim itibariyle en kapsamlı anlaşma olduğunun altını çizdi.

-''Tarım konusunda fırsatlar var''-

Türkiye'nin agrostratejik değerine dikkati çeken Eker, ''Türkiye gibi kuzey yarı kürede, Şili gibi güney yarı kürede bulunan ve yılın iki farklı mevsiminde birbirini tamamlayıcı vasfa, tarım alanında potansiyele sahip iki ülkenin imkanını birleştirirsek, bu, küresel gıda güvenliği meselesine katkı sağlayabilecek önemli bir fırsat olacaktır'' diye konuştu.

Mehdi Eker, iki ülke için tarım konusunda fırsatlar bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''En kısa sürede ikili ilişkilerimizin tarımsal manada, tarım sektöründe de daha iyi bir noktaya taşınmasıyla ilgili bir çaba içindeyiz. İnanıyorum ki, Türkiye'nin ve Şili'nin farklı bölgelerdeki, birbirini tamamlayan mahiyetteki zenginliklerini, iki ülkenin halkları çok daha iyi bir imkana dönüştürebiliriz.

Türkiye, meyve sebze konusunda en önemli, en büyük üreticilerinden birisidir. Şili'nin de meyve sebze konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Buna benzer diğer alanlarda da iki ülkenin sahip olduğu farklı imkan ve avantajlar bulunmakta ve bizim bunları bir araya getirip iki ülkenin çıkarına projelere dönüştürme imkanımız bulunmaktadır.''

Muhabir: Andaç Hongur

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA