Uhk Başkanı Çevik: “Pirinçte KDV Oranı Yüzde 1'e İnmeli”

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Çevik, "Türkiye'de pirinç tüketimi 10 kilogramdan 5,5 kilograma indi.Bu, sektör için bir tehlike arz ediyor. Dolayısıyla pirinçte KDV'nin mutlaka yüzde 1'e indirilmesi gerekir" dedi.

Uhk Başkanı Çevik: “Pirinçte KDV Oranı Yüzde 1'e İnmeli”
UHK olarak Pirinç Değirmencileri Derneği tarafından yürütülen pirinç tüketiminin artırmaya yönelik, televizyonlarda pirinç reklamı çalışmalarını desteklediklerini belirten Çevik, "Tahılda tüm ürünlerin KDV'leri yüzde 1 iken pirinçte KDV yüzde 8 olması sektörü ciddi şekilde etkiliyor. Üretici ve fabrikacılar malını pazarlamakta zorluk çekiyorlar. Türkiye'de pirinç tüketimi 10 kilogramlardan 5,5 kilogramlara indi. Bu, sektör için bir tehlike arz ediyor. Dolayısıyla pirinçte de KDV'nin mutlaka yüzde 1'e inmesi gerekiyor. Bu düzenleme kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldıracak ve vergi gelirlerini de arttıracaktır" dedi.

Pirinçte genel bir sorun yaşandığını vurgulayan Çevik, “Türkiye’de çeltik üretimi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle Son 5 yılda ciddi bir artış göstererek 1 milyon tona ulaşmıştır. Çeltik işleme tesisleri yatırımları yapılmış ve modern tesisler kurulmuştur. Fakat çeltikte yüzde 1 olan KDV’nin pirinçte yüzde 8 olarak uygulanması kayıt dışına yönelişe sebebiyet vermektedir. Kayıt dışı satışlardan dolayı sektör zor durumda kalmaktadır. Bulgurda da aynı durum söz konusuydu ve bu düzeltilmişti. Aynı şekilde; un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Beslenme piramidinde önemli bir yeri olan pirinç, temel gıda maddesidir. Temel gıda maddelerinde yapılan KDV indirimi ile amaçlanan kayıt dışı ortadan kaldırılması çalışmaları pirince yansımaz ise eksik kalacaktır. Üretici piyasanın daralmasından dolayı, malını pazarlamakta zorluk çekmektedir. Bu üretimin ciddi şekilde düşmesine neden olacaktır ” diye konuştu.

Yapılan ithalatın büyük bir bölümünün transit ticaret için; Çeltik, yani hammadde bazında yapılmakta olduğunu belirten Çevik, “Dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat yapılmaktadır. Bulgur, un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Pirinç neden bunun dışında tutulmaktadır? Tüketici bazında KDV yüzde 1’e indirilirse, hem kayıp olmaz hem de kayıt dışı ortadan kalkacaktır. Burada devletin geliri de artacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA