Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı Açıklaması

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından ilerleme sağladığını ancak insani gelişmişlik endeksinde durumun o kadar da iyi olmadığını belirterek, ''Gideceğimiz daha çok yol var. Rekabetçi düzenin düzgün oluşturulması bu yolu çok daha kolaylaştırır ve kısaltır'' dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi'nin haftalık toplantılarının konuğu olan Kaldırımcı, burada yaptığı konuşmada, rekabet hukukunun tüm dünyanın gündeminde olan ve geniş kesimleri ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.

Hali hazırda 120'nin üzerinde ülkenin rekabet kanunu bulunduğunu belirten Kaldırımcı, rekabet olgusunun dünyayı düzleştirdiğini, aradaki engelleri kaldırdığını ifade etti.

Tüm dünyadaki şirketlerin birbirleriyle iş yapmaya başladığını vurgulayan Kaldırımcı, ülkelerin, şirketlerin rekabet olgusunu görmezden gelemeyeceğini kaydetti.

Kaldırımcı, rekabetin kuralı olmadığında, haksız, hukuksuz durumların ortaya çıktığını, firmaların, bireylerin zarar gördüğünün altını çizdi.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin iyi seviyelere geldiğini, verimliliğin arttığını belirten Kaldırımcı, buna karşılık rekabet gücü açısından gidilecek daha çok yol olduğunu ifade etti.

Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından 2010 yılında dünyada 59. sırada yer alırken, geçen yıl 43. sıraya çıktığını hatırlatarak, ''Türkiye rekabet gücü açısından ilerleme kat ediyor. Buna karşılık insani gelişmişlik endeksinde durumumuz o kadar da iyi değil, 92. sıradayız. Dolayısıyla gideceğimiz daha çok yol var. Rekabetçi düzenin düzgün oluşturulması bu yolu çok daha kolaylaştırır ve kısaltır'' dedi.

-''Haksız rekabet konusunda çok şikayet alıyoruz''-

Rekabet Kurumu olarak, Türkiye'de düzgün, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kaldırımcı, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaldırımcı, haksız rekabet konusunda çok fazla şikayet aldıklarını ancak mevzuatlarında yeri olmadığı için bunların yüzde 90'ına bakamadıklarını anlatarak, haksız rekabet ile ilgili konulara mahkemelerin baktığını söyledi.

Tüketicinin korunması gibi bir işlevleri de bulunmadığını anlatan Kaldırımcı, toplumda bu konuların Rekabet Kurumu'nun görev alanı olduğu gibi bir algı bulunduğunu, bu konuların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, BDDK, EPDK ve benzer üst kurulların görev alanına girdiğini söyledi.

TÜGİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kaldırımcı, otomotiv sektöründe blok muafiyete yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi. Rekabetçi anlayışa aykırı düşen kamusal düzenlemeler ilişkin bir çalışma da yürüttüklerini belirten Kaldırımcı, bu çalışmanını sonuçlarını da 2013'ün başında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Kurumun internet sayfasında, şirketlerin rekabet hukukuna uyumuna ilişkin bir program bulunduğunu kaydeden Kaldırmcı, bireylerin ve şirketlerin uyum için bu programdan faydalanabileceklerini söyledi.

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın da Türkiye'de ekonominin sağlıklı ilerlemesi, haksızlıkların önüne geçilmesi konusunda Rekabet Kurumu'nun büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Kurumun, rekabet kurallarının doğru işlemesi, sistemli çalışması için yoğun çaba sarf ettiğini ifade eden Aydın, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması için iş çevrelerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA