Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Bütçesi Üzerinde Görüşmeler Sürüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

Bütçeyle ilgili söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, enerjiyi dışa bağımlılıktan kurtaracak çalışmalarından dolayı Bakan Yıldız'a teşekkür etti. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi gerektiğini kaydeden Şahin, ''Bu enerjiyi nasıl temin edeceğiz- Ya dışarıdan temin edilen enerji kaynaklarıyla üretilecek ya milli kaynaklarımızı değerlendirerek üreteceğiz ya da nükleer enerji ile karşılayacağız. Bu konuda hükümetimiz çok ciddi adımlar atarken ben muhalefetin söylemlerini çok ciddiyetsiz buluyorum'' dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş de bor madeninin Almanya ve ABD'de füze yakıtı olarak kullanıldığını, daha geri düzeyde de İran'ın olduğunu duyduklarını belirterek, ''Bor bir gün füze yakıtı olarak kullanılacak olursa, biz boru başkalarına verdiğimiz zaman durum ne olacaktır-'' dedi.

Türkiye'deki bor madeninin yabancıların iştahını kabarttığını belirten Gümüş, hizmet alımı adı altında çıkartılan kanun tasarısı ile aslında bor özelleştirmesinin yolunun açıldığını ve bu tasarının derhal geri çekilmesi gerektiğini savundu.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de enerji tasarrufu konusunda sunumda bir bilgi göremediğini, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak istediğini söyledi.

Doğalgazın bazı şehirlerde kullanılmasını doğru bulmadığını kaydeden Değirmendereli, ''Hazır kendi kaynaklarımız varken, uygun yakma teknolojileriyle bazı kentlerimizi ısıtmamız mümkün'' dedi.

-Soma'da çıkan toz yangınları-

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 10 Kasım'da Manisa'nın Soma ilçesinde ''toz yangını'' diye tabir edilen bir yangının çıkmasıyla 9 işçinin yaralandığını, 13 Kasım'da ise Murat Yılmaz isimli işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Soma'da son 2 ayda 3 yangının meydana geldiğine dikkati çeken Akçay, ''Eylül ayında da yine bir mühendis yanarak hayatını kaybetmişti. Ne oluyor diye endişe ediyoruz. Enerji Bakanlığı bu konuda herhangi bir inceleme yapıyor mu-'' dedi.

Elektrikte kayıp-kaçak miktarlarının elektrik faturalarına yansıtıldığını ve geçen yıl bu yolla abonelerden yaklaşık 3 milyar 330 milyon lira fazladan tahsilat yapıldığını iddia eden Akçay, bunun tüketici haklarına, hukuka, hak ve adalete aykırı olduğunu söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, enerjide kaynak çeşitlemesine gidildiği yönündeki söylemlerin sadece bir aldatmaca olduğunu, Rusya'ya sadece doğalgazda değil, kömürde de bağımlılık olduğunu iddia etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise son bir yılda tüketici fiyatlarının yüzde 8,8 artarken, mesken abonelerinin kullandığı elektrik fiyatlarının yüzde 32 oranında arttığını, elektrik enerjisinde ucuzluk söylemleriyle yapılan özelleştirmelerin ucuzluk yerine zam getirdiğini, kayıp ve kaçakla mücadelede ise ciddi bir başarılı sağlanamadığını kaydetti.

Nükleer santrallere karşı olduğunu, RES'lerin ise doğru projelerle yapılması gerektiğini ifade eden Çam, ''Karaburun yarımadasında rüzgar enerjisi güllerinin nerelere kurulduğunu sizlere göstermek istiyorum. Köylü vatandaşlarımızın yaşadıkları çileleri sizlere tek tek göstereceğim. Doğaya ve kırsala yönelik herhangi bir strateji geliştirilmeden RES'ler yapılmaktadır. Karaburun'da yapılan RES'ler bölgedeki doğal yaşamı ve halkın yaşamını tehdit etmektedir'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de hükümet tarafından belirlenen politikalar doğrultusunda kamunun hızlı bir şekilde enerji sektöründen çekildiğini, kamunun çekilmesinden oluşan boşluğu özel sektörün yeterince doldurulamadığını kaydetti.

Elde kalan elektrik dağıtım bölgelerinin kolay satılması için elektrik satışında brüt kar marjlarının artırıldığını belirten Türeli, bu uygulamanın dağıtım özelleştirmelerini kolaylaştırabileceğini ancak vatandaşın daha yüksek fiyattan elektrik hizmeti alma riskini de beraberinde getireceğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, elektrik dağıtımında özelleştirmeden sonra vatandaşın elektrik arızasıyla ilgili şikayetlerine kimsenin yanıt vermediğini ileri sürdü. Türkiye'nin sosyal bir devlet olduğunu, özelleştirmeden önce elektrik dağıtımındaki hizmetin daha iyi olduğunu anlatan Aslanoğlu, Bakan Yıldız'dan bu soruna çözüm getirmesini istedi.

Muhabir: Leyla Ataman Özel - Kubilay Çelik

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA