Ab Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton, Suriye Krizinin Çözümü İçin Arap ve Avrupa Ülkelerini İşbirliği Yapmaya Çağırdı

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye krizinin çözümü için Arap ve Avrupa ülkelerini işbirliği yapmaya çağırdı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Merkezi'ndeki AB ve Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonunda Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Ashton, Arap dünyasında büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, özellikle Suriye krizinin çözümü için birlikte mücadele verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ashton, ''Suriye halkı için bölgesel bir tavır sergilenmeli'' dedi.

Toplantıda somut sonuçlara ulaşıldığını ve birlikte çalışma konusunda bir irade beyan edildiğini belirten Ashton, Arap ve AB dışişleri bakanları düzeyindeki bir dahaki toplantının ise 2014'te yapılacağını söyledi.

Ashton, ''insan hakları, kadın sorunları, seçimler, yenilenebilir enerji'' gibi birçok alanda Arap ve Avrupa ülkeleri arasında işbirliğine gidilebileceğini kaydetti.

Filistin'in, BM'ye üye olmayan devlet statüsü kazanmak için başvuruda bulunmasıyla ilgili bir soruya Ashton, ''AB, Ortadoğu'da barışın sağlanması için ısrarlı ve isteklidir'' demekle yetindi.

Sudan'daki Yermuk mühimmat depolarında 24 Ekim'de meydana gelen ve Sudanlı yetkililerin İsrail'i suçladığı patlamayla ilgili olarak da Ashton, ''Toplantıda da işaret ettik, biz Sudan'ın egemenliğine saygılıyız'' ifadesini kullandı.

-''Bütün konularda anlaşmamız mümkün değil''-

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ise ''Bütün konularda tam bir anlaşmaya varmamız mümkün değil'' dedi.

Arabi, Avrupa ülkelerinin 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini desteklediklerini belirtti.

Arap ve Avrupalı 21 dışişleri bakanının hazır bulunduğu toplantıyı öven Arabi, Arap ve Avrupa ülkelerinin yakın ilişkide olduğunu ifade etti.

Arabi, AB'nin insan haklarına ve dünyanın kalkınmasına verdiği öneme işaret ederek, ''AB uluslararası ilişkilerde denge noktasını oluşturmaktadır'' dedi.

Muhabir: İman Abdulmunim- Meryem Kasım/ Bülent Şahin Erdeğer

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA