Toplantı Sonunda ''kahire Bildirisi'' Yayımlandı

Arap Birliği ve AB dışişleri bakanları, Kahire'de düzenlenen toplantıda, Suriye, Filistin, Mali, Yemen, Somali hakkında görüştü.

Arap Birliği ve AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonunda ''Kahire Bildirisi'' adında bir beyanname yayımlandı. Yayımlanan bildiride, dışişleri bakanlarının, Ortadoğu'da ve Afrika'daki sorunları ele aldığı, Suriye, Filistin, Mali ve Yemen hakkında görüştüğü belirtildi.

-Suriye-

Toplantıda, Suriye'deki tüm muhalif kesimlerin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na katılması istendi.

Katar, toplantının sonuç bildirisinde SMDK'nın Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanınması şeklinde madde yer almasını istedi ancak Kahire Bildirisi'nde bu ifadeler yer almadı. Dışişleri Bakanları, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'ye destek verdiklerini belirterek, SMDK'dan barışçıl geçiş dönemi için İbrahimi ile diyaloğa geçmesini istedi.

Toplantıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ittifak ettiği takvim çerçevesinde siyasal geçiş döneminin gerekliliği ve Suriye'de insani durum hakkında endişe duyulduğu vurgulandı.

Suriye'de ateşin durması amacıyla Cenevre Anlaşması'nın tüm kesimler için bağlayıcı olması için çalışmaların devam etmesi gerektiği dile getirildi.

-Filistin-

Filistin meselesinde bakanlar, yerleşim birimlerinin ve ayrım duvarının yasa dışı olduğunu, barış süreci için engel olduğunu ve Filistin'in 1967 yılı sınırları dışındaki değişiklikleri tanımadıklarını bildirdi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sebebiyle endişe duyulduğu, Filistin konusunda ise Mısır'ın çabalarının takdir edildiği belirtildi. Bildiride, Filistin'de siyasi devlet kurulması için verilen çabalara destek verileceği vurgulanırken, Filistin'in BM'ye üye olmayan devlet statüsü için başvurusu konusu yer almadı.

-Ortadoğu ve İran-

Ortoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bölge kurulması konusunun da ele alındığı toplantıda, nükleer silahlar hakkında yapılacak 2012 yılı konferansının Helsinki'de düzenlenmesine destek verildi.

İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden duyulan endişe ifade edilerek, İran'a bağlayıcı uluslararası ilkelere uyması ve nükleer korkular konusunda adım atması çağrısında bulunuldu.

-Mali-

Dışişleri bakanlarının, Mali Hükümeti'nin ülkenin kuzeyini kontrol altına almasının temel mesele olduğunu vurguladığı, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmanın Batı Afrika ve Batı Sahra bölgesinin istikrarını tehdit ettiğini dile getirdikleri bildirildi.

Bildiride, krize bulunacak çözümün yolunun Mali'de seçimle gelen yasal bir hükümetten geçtiği ifade edilerek, bakanların terörü ve organize suçları engellemek için çaba sarf etme konusunda anlaştığı kaydedildi.

-Yemen ve Somali-

Yemen'in birliğine, yönetimin da ulusal diyaloğa saygı duyması gerektiği vurgulandı. Ekonomik problemleri aşması için uluslararası desteğin artırılmasına, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına dikkat çekildi.

Toplantıda, Somali topraklarının birliği vurgulanırken, bu ülke halkına yardım edilmesi ve Afrika Birliği'nin Somali görevine destek verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Muhabir: Halid Abdulaziz- Zeynep Hilal Karyağdı-Bülent Şahin Erdeğer

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA