Fiber Optik Kablolar Hasar Gördü, Rusya’nın Uzay Bağlantısı Kesildi

Moskova çevre bölgesindeki Şelkovskoe güzergahında bulunan Uzay Kontrol Merkezi’nde bulunan fiber kabloların kopması sonucunda, Rusya’nın sivil uydular dahil Uluslar Arası Uzay İstasyonu (UUİ) ile bağlantıları koptu.

Rus ajanslarına bilgi veren federal uzay kurumlarındaki bir yetkili, Moskova’nın kuzeyinde Şelkovskoe Şosse güzergahında uzayla ilgili bağlantılarının koptuğunu belirtti.

Sorunun çözülmesinin 48 saatlik bir zaman alabileceği kaydedildi.İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “İki saattir sivil uydu ve UUİ ile bağlantı yok. Uzmanlarımız uzaydaki sivil uyduları kontrol edemiyor ve UUİ’deki Rus bölümüne talimat veremiyor. Kabloların kopması yüzünden bu çalışmaları yapamıyoruz. Karadaki görevli uzmanlar uzay mürettebatını görüyor, fakat buna rağmen konuşamıyor ve herhangi bir talimatta bulunamıyor.” dedi.

Acil durum bağlantılarında ise herhangi bir sorun olmadığı ifade edildi.Rus yetkiliye göre kopan kablolar Komkor adlı tedarikçi bir firmaya ait. Rusya’nın telefon şirketi Rostelecom’un alt yapısının inşaat ve onarımından sorumlu olan şirket Komkor’un çalışmalara başladığı gelen bilgiler arasında. Komkor’la Rusya Federal Ajansı Roscosmos arasındaki anlaşmaya göre bu tür arızalarda en geç 48 saat içinde sorunun çözülmesi gerekiyor.Rusya Savunma Bakanlığı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada askeri uydularla herhangi bir operasyon sorunu yaşamadıklarını teyit etti. Interfax’a açıklamada bulunan kaynak, yaşanan sorunun Uzay Kontrol Merkezi’ndeki çalışmaları ya da askeri olmayan uyduların kontrolünü olumsuz etkilemediğini ifade etti.

Kaynağa göre yaşanan arıza, UUİ’nin güvenliği açısından herhangi bir sorun oluşturmuyor.19 Kasım’da UUİ’den getirilecek 3 astronotla ilgili programda herhangi bir değişiklik olmadığı da belirtildi.NASA’dan yapılan açıklamada UUİ ile Rusya’nın bağlantısının kopmasının ciddi bir sorun olmadığı, daha önce de benzer sorunların yaşandığı hatırlatıldı .