Ergenekon'da, Eski Yüksek Strateji Merkezi Başkanı Mehmet Faruk Demir Dinlendi

Ergenekon davasında, eski Yüksek Strateji Merkezi Başkanı Mehmet Faruk Demir tanık sıfatıyla dinlendi.

Demir, Demir, dönemin ABD Büyükelçiliği'nin siyasi müsteşarı John Kunstadter ile yakın ilişkisi olduğunu söyledi.

Levent Ersöz'ün, Ayışığı, Yakamoz ve Sarıkız darbe planlarını Faruk Demir'den aldığı şeklinde ifade verdiğinin hatırlatılması üzerine Demir, bu planlardan haberi olmadığını belirtti.

Tanık Demir, Kunstadter ile genel dış politikaları tartıştıklarını belirterek "Birgün sohbet sırasında 'Bıktık artık. Türkiye'nin iç politikasıyla ilgili absürt belgeler gönderiyorlar. Bu bizim işimiz değil. Bizim için hükümet ve asker aynı.' dedi.

Ben de nedir bunlar diye sordum. Bana Hilmi Özkök ile ilgili, işini iyi yapmadığı, istifaya zorlandığı gibi şeylerin yazıldığı bir word belgesi gösterdi. Mühim olabilir diye mektup ile dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'e yolladım." dedi.

Levent Ersöz'ün, Ayışığı, Yakamoz ve Sarıkız darbe planlarını Faruk Demir'den aldığı şeklinde ifade verdiğinin hatırlatılması üzerine tanık Demir, bu planlardan haberi olmadığını söyledi.

Ersöz'e belge vermediğini, sözünü ettiği belgeyi Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiğini belirten Demir, Ersöz'e ise sadece bu belge konusunda bilgi verdiğini belirtti.

Demir, "Kunstadter'in CIA bağlantısı var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, kendisinde bu şekilde bir düşünce oluşmadığını söyledi.

Gazeteci Nuray Başaran ile birlikte Levent Ersöz'ün daveti üzerine Başaran ile birlikte ziyaretine gittiklerini belirten Demir, Ersöz ile ABD'nin Irak işgali, Türk-ABD ilişkileri, yeni siyasi iktidarın getirdiği iklim gibi konularda sohbet ettikleri bilgisini verdi.Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de dosyada bulunan power point sunumu halindeki Ayışığı ve Yakamoz isimli planları göstererek, "Ersöz'ün sizin gösterdiğinizi iddia ettiği belgeler bunlar mı?" diye sordu. Demir de, bunları ilk defa gördüğünü belirterek, Ersöz'e Özkök ile ilgili belgeyi söylediğini, bir belge vermediğini vurguladı.Demir, kendisi hakkında ABD veya başka ülkelerin casusu olduğu şeklindeki iddialarla ilgili olarak "Böyle bir konuyla suçlanmak benim için en ağır suçlama ve hakarettir. Bu suçlamaları sahibine aynen iade ediyorum" dedi .