Kimyacılar Osb İle Dünyaya Kafa Tutmak İstiyor

Bursalı kimya sektörü temsilcileri, ürünlerinin uluslararası çapta değer kazanabilmesi için kente Kimya Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını istiyor.

Kimyacılar Osb İle Dünyaya Kafa Tutmak İstiyor
Kimya sektörünün 30 milyar dolara yakın ithalatının olduğunu belirten BTSO Meclis Üyesi İlker Duran, ihracatın ise 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

İthal edilen kimya ürünlerinin ortalama kilo fiyatının 2 dolar civarında olduğunu fakat ihraç edilenin ise fiyatının 1 doları bile bulmadığını ifade eden Duran, “Nitelikli ürün ithal ediyoruz. Niteliksiz ürün ihraç ediyoruz. Hükümet 2023 hedefinde ihracat 500 milyar dolar var. Kimyanın üzerine düşen beklenen rakam 55 milyar dolar. Şu anda 10 milyar dolar. 5 kat arttırmak gerekiyor” dedi.

“KİMYA OSB KAÇINILMAZ” BTSO Kimya Meslek Komitesi Üyesi Duran, sektörün alt yapısının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini kaydederek, "Bursa'da Kimya Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasına acil ihtiyaç var. Teknolojiye yatırım yapmak gerekiyor. İşin çevreye bakan yönü var. Bursa’ya bakıldığında 10 milyar dolar ihracatımız var. Şehir merkezinde merdiven altında ya da sanayi bölgesinin kıyısında bazı yapılar hem çevresel hem güvenlik anlamında sıkıntı oluşturuyor. Böyle bir OSB oluşturulduğu zaman güvenlik ve çevre faktörlerinde de sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Elimizde envarterimiz mevcut. Kimya OSB bizim kaçınılmazdır. Tabela olarak İstanbul’da ve Ankara’da yeni oluşturuldu. Türkiye’nin ‘Detroit’i olarak gösterilen bir kentte böyle bir OSB’nin bulunmaması eksiklik” diye konuştu.

“BÜLENT ARINÇ BİZE CESARET VERDİ” Bursa’da 13 OSB’nin bulunduğunun altını çizen Duran, Bursa’da 600 firma kimya alanında faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Kimyada lojistiğin önemli olduğuna dikkat çeken Duran, “En ekonomik deniz taşımacılığıdır. Bizim bu projemiz Bursa'nın 2023 vizyonunda 100 proje içine konuldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıkladı.

‘Kimya OSB oluşturulacak’ dedi.

Ondan cesaret aldık. Bursa’nın 2013 vizyonunda bu projenin ilk adımının atılmasını istiyoruz. Kentin dinamikleri bir araya gelmeli. Buna kimse muhalif bakamaz” şeklinde konuştu

Uluslararası çapta bir Kimya OSB projesini hayata geçirmek istediklerini ifade eden Duran, “Bu sayede yurt dışından da yatırımcıları şehrimize çekebiliriz. Bursa bu konuda önemli özellikleri olan bir şehir. Bu OSB’de yapı kimyasallarından organik tarım kimyasallarına, sağlık kimyasallarından ecza kimyasallarına, hayatın bütün alanına girmiş olan üretimler yer alabilir. Sonuçta kimyanın ulaşmadığı üretim yeri yok” şeklinde konuştu.

“APARTMAN DAİRELERİNDE KOLONYA ÜRETİYORLAR” Bursa’nın bazı mahallelerindeki apartman dairelerinde kolonya üretildiğine dikkat çeken Duran, şöyle devam etti: “Bu çevre konusunda ciddi sıkıntılar ortaya çıkartabiliyor. Mesela Çarşamba semtinde apartman dairesinde kolonya üretiyor. Bu kişiler, atığını nereye atıyor. Yangın çıkabilir. Çünkü bu ürünler parlayıcı ve patlayıcı maddedir. Mutlaka üretim alanları kontrol altına alınmalı. İnsanların yaşadığı yerlerden uzaklaştırılmalı” .
Kaynak: İHA