Tosya Yaren Meclisi Başağasını Seçti

Tosya Ahi ve Yaren Dostları Derneği, Yaren Meclisi'nde 2012-2013 dönemi için başağalık seçimi yapıldı.

Tosya Ahi ve Yaren Dostları Derneği Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen başağalık seçimine abdestli katılan yarenler, geçen dönem Başağası Recep Çakmak tarafından Yaren Meclisi'ne tek tek davet edilerek meclisi selamladılar.

Yaren geleneğince, Yaren Meclisi'nin en yaşlı yareni İsmail Akar yaptığı açılış konuşmasında, ''Burada, 2012-2013 dönemi Tosya Yaren Meclisi'ni oluşturmak üzere toplandık. Yarenlik yaren olma bir gönül işi. Yaren bir yaşam biçimi. Özünü Türk örf ve adetlerinden, İslam ahlak ve faziletinden alan iyilik, doğruluk, güzellik, güzel ahlak, düzgün alışveriş ve düzenli iş gibi, esasları kendine düstur edinen, bu gibi güzellikleri sosyal yaşamında ticaret yaşamında ve aile yaşamında uygulamaya çalışana biz yaren diyoruz'' şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, Yaren Meclisi'nde, başağa, küçükbaşağa, yaren reis ve yaren çavuşu seçimi yapıldı. Yapılan seçimde, Yarenler Başağalığına Recep Çakmak, Küçükbaşağalığa İsmail Akar, Yaren Reisliğine Fatih Lepeci ve Yaren Çavuşluğuna da Hüseyin Çeliker seçildi.

Başağalığa seçilen Recep Çakmak yaptığını konuşmada, ''İnşallah bu minderlere layık görevler nasip olur. Şunu tüm yaren bilsin ki şu andaki meclisinizin üzerinde hiçbir kuvvet yoktur ve hepiniz bu minderlerin hakkını verecek, gereğini yerine getirecek bilgi, görgü ve donanıma sahipsiniz. Biz bir olduğumuzu ,ki bundan hiç şüphem yok, bir çok vesile ile yarenimiz bunu ispat etti. Allah'ın izniyle bu ocak yanacak, bu baca tütecek. Bu arada hassetsen bizi seven, her türlü desteği esirgemeyen, bizi seven gönül dostları yaren dostlarımıza çok teşekkür ederim'' diye konuştu.

Çakmak,''10 Kasım Cumartesi akşamı yarenimizi meclise davet ettik. Neler yapabileceğimizi istişare ederek kararlaştıracağız ve dönem boyunca uygulamaya çalışacağız. Misafir ağırlama programımızı yapacağız. Şu anda İlçe dışından gelerek ocak yakmak isteyen sevenlerimiz bir hayli fazla. İnşallah Tosyalı misafirlerimizi ve dışarıdan gelen misafirlerimizi geleneklerimize göre ağırlayacağız ve yaren kültürünü tanıtma fırsatı bulacağız'' diye konuştu.

Muhabir : Mehmet Ulusoylar

Yayıncı : Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA