Başkan Topbaş: 'kentsel Dönüşümde Ortaya Çıkacak Malzemeleri Değerlendireceğiz'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarında ortaya çıkacak malzemelerin yeniden değerlendirileceğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarının kentsel dönüşüm ve Taksim projeleri ile ilgili sorularını yanıtladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında ortaya çıkacak malzemelerin yeniden kullanılmasıyla ilgili bilgiler veren Başkan Topbaş, çalışmaların devam ettiğini, bir ay içinde de bu çalışmanın tamamlanacağını söyledi.

Çalışmanın 1 milyon 600 bin konutu kapsadığını belirten Başkan Topbaş, "İstanbul’da sadece riskli yapılarda değil, diğer yapıların da yeni bir süreç içinde yeni bir kent dokusuna katılmalarıyla ilgili talepler geleceğine inanıyorum’’ dedi.

Fikirtepe’de yürütülen kentsel dönüşüm projesine ilişkin Topbaş, “Bölgedeki çalışmalar hakkında toleranslı davranıyoruz. Maalesef bazı ada içlerinde, daha ufak parsellerde uyuşmazlıklar ortaya çıktığı söylenmekte. Bunu Bakanımız da biliyor. Orada birkaç kişinin karşı çıkması, engellemesi engel teşkil etmeyecek şekilde bir yasal düzenleme yapıldı. Şöyle ki; bir ada içerisinde bir iki ufak parsel sahibi bu işe olumlu bakmıyorsa ve katılmıyorsa bakanlık devreye girmek suretiyle o parselde bulunan yapıyı istimlak ederek, o ada içerisinde bakanlık ortak olacak” diye konuştu.

Taksim’in yayalaştırılması projesi ile ilgili ihalenin yapıldığını ve Korumu Kurulu’ndan Taksim için karar çıktığını belirten Topbaş, “Bu hafta içinde kurulun bir karar vermesi durumunda etaplama çalışmalarının başlayacağız. Taksim’in tamamıyla ilgili verdiğimiz bir proje var. Bunun birinci aşaması olarak ihalesini yaptığımız Tarlabaşı Caddesi Cumhuriyet Caddesi’ne geçiş noktası olan Gezi Parkı’nın ön tarafındaki alanın trafiğinin yeraltına alınmasıyla ilgili çalışmamız var. Orada önemli bir model ortaya çıkacak. Birçok kesim buna karşı değil” şeklinde konuştu.

Gümüşsuyu’ndan gelen trafiğin Mete Caddesi’ne alınması konusunda bazı tereddütler bulunduğunu anlatan Topbaş, “AKM’nin önündeki yolun yeraltına alınması. Oradaki çalışmalar sürmekte. Kurulda da endişeler var. Bizim de değerlendirmelerimizde bu olmayabilir de diyoruz. Orada ciddi yarıklar ortaya çıkmakta. Trafik talebi de çok yüksek görünmeyen bölgeyi başka türlü de çözebiliriz, üzerinde çalışma yapmaktayız” dedi.

Kaynak: İHA