''zenginleştirme'' Programıyla, Yaban Hayatlarından Uzaklaşmamaları İçin Doğal Yöntemlerle Beslenmeleri Sağlanıyor

Tahir Turan Eroğlu - Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesinde yürütülen ''zenginleştirme'' programıyla, yaban hayatlarından uzaklaşmamaları için doğal yöntemlerle beslenmeleri sağlanıyor.

Zenginleştirmeden Sorumlu Veteriner Hekim Cenk Korugan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zenginleştirmenin, hayvanların duygularını daha fazla kullanmalarını sağlayan etkinlikler yanında, yaşadıkları ortamlarda yapılan çevresel değişiklikler, beslenmede yapılan farklılıklar ve oyuncaklarla barınaklarında daha hoş vakit geçirmelerinin sağlanması olduğunu söyledi.

Bu uygulamayla çeşitli kategorilerdeki türlerin davranışsal, fiziksel, sosyal, bilişsel ve psikolojik olarak gelişmelerini sağlayan, hayvan refahını artırmayı hedeflediklerine işaret eden Korugan, hayvanların doğal davranışlarını teşvik etmek için çeşitli etkinlikler tanımladıklarını ve birçok materyal kullandıklarını kaydetti.

Doğada zamanlarının büyük kısmını yiyecek bulmak, yuva yapmak ve kendi hakimiyet alanlarını korumak için geçiren yaban hayvanlarının, hayvanat bahçesinde alanında uzman veteriner hekim ve biyologlar tarafından besin değerleri tek tek hesaplanan gıdalarla beslendiğini vurgulayan Korugan, zenginleştirme programıyla hayvanların refahını, fiziksel ve psikolojik uyarıcıları sağlayarak artırmaya çalıştıklarını bildirdi.

-''Yöntemi tüm hayvanlara uyguluyoruz''

Rakungiller familyasından koatilerin etlerini barınaklarında ipe asarak kolay ulaşmalarını engelleyip tırmanmalarını sağladıkları örneğini veren Korugan, şöyle konuştu:

''Koatiler burunlarından anlaşılacağı üzere karınca yiyen değil, rakun soyundan geliyorlar. Etlerini daha zor alabilmeleri için iplere astık. Bunlar çok rahat tırmanabilen hayvanlar. Doğada tüm gün et, yiyecek aramakla zamanlarını geçiriyorlar. Hayvanat bahçesinde balıklar da dahil tüm hayvanlara 'zenginleştirme' uyguluyoruz. Zenginleştirmenin bölümleri var, bazılarına kokuyla zenginleştirme yapıyor, bazılarına et asıyoruz. Meyveyi saklıyor, özellikle şempanzelere değişik oyuncaklar veriyoruz. Puzleler yapıyor, fırçayla kendilerini kaşımalarını sağlıyoruz. Kafeslerine kot pantolon atıyoruz. Akla gelebilecek tüm materyalleri kullanıyoruz.''

Bunun amacının mümkün olduğu kadar, özellikle besinsel zenginleştirmede zorlanmalarını sağlamak olduğunu dile getirerek, ''Hayvanlar, doğada yemeklerini arıyorlar, hayvanat bahçesinde yemeklerini sürekli önlerine koyuyoruz. Zenginleştirme çalışmalarıyla hem egzersiz yapmalarını sağlıyor, hem de canlarının sıkılmasını önlüyoruz'' dedi.

Korugan, gıda zenginleştirme, beslenme, avcılık, yem arama davranışları, problem çözme stratejilerini ortaya çıkarmak ve davranışsal koşulları kolaylaştırmak için çeşitli şekillerde sunulabileceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Atakan Çelik
Kaynak: AA