Isparta Halk Sağlığı Müdürü Meral Kişioğlu Açıklama Yaptı

Isparta Halk Sağlığı Müdürü Meral Kişioğlu, erken teşhis sayesinde meme kanserli her 10 kadından 9'unun hayatta kaldığını bildirdi.

Kişioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade etti.

Meme kanseri görülme sıklığının yaşla doğru orantılı olduğunu belirten Kişioğlu, hastalığın yüzde 80'inin 50 yaş üstündeki kişilerde görüldüğünü kaydetti.

İleri yaşta evlilik, doğurganlık, emzirmenin azlığı, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanımı, dengesiz beslenme, obezite ve alkol tüketiminin hastalığın daha sık görülmesine neden olduğunu anlatan Kişioğlu, ayrıca genetik faktörlerin de hastalığa yakalanma açısından önem taşıdığını vurguladı.

Kişioğlu, meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitle hissedilmesi olduğunu anlattı. Meme kanserinden korunmada erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkati çeken Kişioğlu, açıklamasında, ''Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programları uygulanmalıdır. Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi tedavide başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını artırır'' dedi.

Kadınların 20 yaşından sonra her ay kendilerini kontrol etmelerini öneren Kişioğlu, meme dokusunda herhangi bir kitleye rastlanması durumunda vakit kaybedilmeden doktora müracaat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kanserin erken dönemde fark edilmesi durumunda ölümlerin önemli oranda azaldığına işaret eden Kişioğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

''Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Memede belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini, kanser olup olmadığı, konunun uzmanı bir doktor tarafından tespit ve takip edilmelidir. Isparta'da hastanelerimizde 2011 yılında meme kanseri teşhis edilen kişi sayısı 107'dir. Bu sayı aynı dönemde teşhis edilen diğer kanser türlerinin yüzde 37,5'ine tekabül etmektedir. Erken teşhis ile meme kanserli her 10 kadından 9'u hayatta kalmaktadır.''

Muhabir: Mehmet Erbek

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA